Zvaničnici EU
0

Zimski haos u Evropi je neprihvatljiv

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski povjerenik za saobraćaj, Sim Kalas, opisao je kao neprihvatljive drastične poremećaje u putničkom saobraćaju zbog kojih hiljade stanovnika sjeverne i zapadne Evrope otežano putuju po velikoj zimi do svojih odredišta uoči predstojećih praznika.

Kalas je nagovijestio da će Evropska komisija razmotriti donošenje propisa na osnovi kojih bi svi evropski aerodromi morali da posjeduju neophodnu opremu kako bi i u najtežim vremenskim uslovima mogli da normalno funkcionišu, javio je u srijedu BBC.

Obilni snijeg i jaki vjetrovi još izazivaju velike poremećaje u saobraćaju širom sjeverne Evrope uoči Božićnih praznika tokom kojih se i najviše putuje.

Glavni aerodrom u Sjevernoj Irskoj, u blizini Dablina, je zbog lošeg vremena zatvoren za saobraćaj.

Avioni u utorak nisu poletjeli ni slijetali tokom dana na aerodromu u Franfurtu u Njemačkoj, jednoj od većih "raskrsnica" zračnog saobraćaja u svijetu - a kasno popodne saobraćaj je djelimično obnovljen.

Londonski aerodrom Heathrow bi, kako je najavljeno, u srijedu trebalo da radi s dvije trećine kapaciteta budući da je za saobraćaj sada otvorena i druga glavna pista.

Na Heathrowu se, treći dan za redom, nalaze stotine putnika koji ne znaju koliko će još morati da čekaju da bi otputovali.

"Ovde je apsolutni haos, u smislu da na aerodromu Heathrow jedino čekamo. Zvaničnici nas šalju s mjesta na mjesto, i rečeno nam je samo da moramo da pitamo za najnovije informacije ali nema nikog ko bi nam saopćio te informacije", rekla je jedna putnica BBC-jevim reporterima na aerodromu Heathrow.

Poremećaj saobraćaja na najvećem britanskom, i jednom od najvećih svjetskih aerodroma, vodeća je tema u domaćim medijima i čuju se pozivi rukovodstvu i liderima upravnog odbora da prihvate odgovornost za propuste, uprkos tome što u zemlji već godinama nije zabilježen tako oštar val hladnog vremena.

Zbog snijega i niskih temperatura otežan je i drumski i željeznički saobraćaj.

Brzi voz između Londona i Pariza ispod Lamanša, Eurostar - smanjio je bitno broj polazaka u oba pravca - zbog čega ljudi, od ponedjeljka, satima čekaju u redovima u okolini londonskog polaznog terminala ovog voza.

Jaka vijavica i niske temperature već nekoliko dana izazivaju velike probleme u saobraćaju u većem dijelu zapadne Evrope, a nadležni zvaničnici upozoravaju da bi saobraćajni haos mogao da potraje do Božića.

Na najprometnijim evropskim aerodromima - londonskom, pariskom i frankfurtskom, otkazani su mnogobrojni letovi, a hiljade putnika noći provode u aerodromskim zgradama.

Poremećen je i željeznički saobraćaj, a proteklog vikenda otkazane su brojne javne manifestacije, od koncerata do nogometnih utakmica.