Svijet
0

Zimbabve uvodi novčanicu od 100 triliona dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zimbabveanska centralna banka uvest će banknotu od 100 triliona (sto hiljada milijardi) zimbabveanskih dolara, vrijednu oko 33 američka dolara na crnom tržištu, kako bi olakšala očajničlku nestašicu novca, javili su u petak državni mediji. Cijene se udvostručuju svakodnevno a pojavile su se nestašice hrane i goriva. Epidemija kolere odnijela je više od 2.000 ljudskih života a spor između predsjednika Roberta Mugabea i opozicije umanjio je nade u skoro okončanje krize. Hiperinflacija je prisilila centralnu banku da izdaje nove banknote koje veoma brzo postaju skoro bezvrijedne.
U zemlji postoji zvanična kursna lista, ali većina Zimbaveanaca se okreće crnom tržištu radi zamjene valuta.

Pored banknote od 100 triliona dolara, Rezervna banka Zimbabvea planira izdati novčanice od 10 triliona zimvbeanskih dolara, te od 20 i 50 triliona, javile su niovine Herald.

"U potezu koji mima za cilj da građani dobiju pristup svom novcu u bankama, Rezervna banka Zimbabvea uvela je novu porodicu banknota u opticaj, počevši od bnanknote od 10 triliona", piše Herald, navodeći saopćenje centralne banke.

Ranije objave novih banknota učinile su malo na suzbijanju nestašice novca s kojom se suočavaju Zimbabveanci, koji često stoje u dugim redovima pred bankama kako bi podigli sume jedva dovoljne za kupovinu vekne hljeba.