SAD
0

Žene u vojsci moraju birati između trudnoće i uniforme

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Za žene - američke vojnike u Iraku uvedeno je novo pravilo za slučaj trudnoće po kome moraju da biraju između trudnoće i uniforme.

General Anthony Cucolo na čelu 22.000 američkih vojnika na sjeveru Iraka (od kojih su 1.682 žene) stavio je trudnoću na listu kažnjivih ponašanja za sve vojnike pod svojom komandom.

Kako piše list američke vojske "Stars and Stripes", izgrednici bi čak mogli da se nađu pred prijekim sudom i u zatvoru.

Novo pravilo, uvedeno početkom novembra, odnosi se na sve pripadnike vojske, uključujući i civile zaposlene u bazi. Ono se odnosi kako na žene, tako i na muškarce odgovorne za trudnoću, ali i na vjenčane parove. Jedini izuzetak su trudnoće nastale kao posljedica silovanja.

"U američkoj vojsci služi oko 200.000 žena. Prema pravilima na snazi u Iraku, trudna žena vojnik mora biti evakuisana u roku od 14 dana. To odmah stvara prazninu i remeti ravnotežu u jedinici", rekao je general Cucolo, dodajući da je bitno održati red i disciplinu.

"Želim da učinim sve što je u mojoj moći da bih sačuvao cjelinu borbenih snaga. Odlazak nekog vojnika iz borbene zone ranije nego što je predviđeno je hendikep za njegov tim", istakao je on.

Profesor vojnog prava Eugen Fiedel ocijenio je da novo pravilo ima, prije svega, preventivni karakter odvraćanja. Ono je bilo uvedeno i u vrijeme rata u Vijetnamu, podsjetio je on.

Novo pravilo odnosi se na još dvadesetak "zabranjenih aktivnosti" - od konzumiranja droge, kockanja, nepoštivanja lokalnog stanovništva do prozelitizma i ulaska u džamiju bez naređenja.

U Pentagonu navode da je svaki komandant ovlašćen da uvede pravila te vrste za osoblje pod svojom komandom.