Svijet
0

Žene u EU obrazovanije od muškaraca ali se teže zapošljavaju

FENA
Žene su u Evropskoj uniji u prosjeku obrazovanije od muškaraca, ali su i dalje za 15 posto manje plaćene za iste poslove, teže dolaze do posla i sve ih je manje što su funkcije na koje dolaze više, pokazalo je istraživanje koje je povodom 8. marta, Dana žena, provela statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Studija, koja je obuhvatila period od 1998. do 2006. godine, također je pokazala da je potrebno veće zapošljavanje žena kako bi se popravila trenutna nejednakost spolova, izvijestila je agencija AP.

U januaru ove godine, naprimjer, stopa nezaposlenosti kod žena u EU iznosila je 9,6, dok je kod muškaraca bila za dva posto niža - 7,6 procenata.

Osim toga, samo trećinu upravljačkih radnih mjesta u EU (32 posto) popunjavaju žene. S najvećim procentom žena na takvim pozicijama je Letonija (44%), dok ih je najmanje na Kipru (14%) i Malti (15%).

Prema podacima kojima raspolaže Eurostat, jedna trećina žena u EU radi samo pola radnog vremena, uglavnom zbog toga što mora brinuti o svojoj djeci, dok je u takvoj situaciji svega 7,4 posto muškaraca.

Usprkos manjoj plati, žene su obrazovanije od muškaraca. Od ukupnog broja onih sa završenim fakultetom žene čine oko 60 posto.

Evropska komisija je saopćila kako sve članice EU treba da pomognu u provođenju bolje politike jednakosti spolova, u smanjenju razlike u plaćama između muškaraca i žena i u sprečavanju nasilja nad ženama.

U tom cilju će u škole biti uvedeni obrazovni programi o jednakosti spolova, bit će poduzete mjere protiv stereotipa i žene će biti ohrabrivane da dolaze na više funkcije.

Također će se insistirati na fleksibilnom radnom vremenu, kako bi i muškarci i žene mogli biti zaposleni a da se istovremeno posvete podizanju i odgoju djece.