Svijet
0

''Žene u crnom'' osudile napad na stan Vesne Pešić

FENA
Nevladina organizacija "Žene u crnom" najoštrije je u petak osudila vandalski napad na stan funkcionerke Građanskog saveza Srbije Vesne Pešić, ukazavši da je to najnoviji "u nizu nasilja koja dolaze iz mraka".

"Ovakvi mučki napadi djelo su onih koji ne žele da prihvate činjenicu da je režim Slobodana Miloševića bio zločinački, da su u naše ime počinjeni nebrojeni zločini. Zato su na meti napada građanke i građani koji traže promjenu vrijednosnog sistema i odgovornost za zločine počinjene u naše ime", navedeno je u saopćenju.

"Žene u crnom" su ocijenile da su pripadnice ljepšeg pola, koje najodlučnije zahtijevaju raskid sa prošlošću, ''demonizovane i izložene javnim pozivima na linč".

Ta nevladina organizacija smatra da siromaštvo najvećeg dijela ljudi u ovoj zemlji, apatija, očajanje i odsustvo političke volje sadašnjih vlasti da napravi diskontinuitet sa politikom bivšeg režima vodi ka sve opasnijoj i dubljoj fašizaciji zemlje.

U saopćenju se podsjeća da je prije nekoliko dana napadnut i portparol LDP-a Marko Karadžic, kao i da je napadnuta imovina predsjednice GSS-a Nataše Mićić.

Žene u crnom zatražile su od nadležnih organa da kazne počinioce takvih akata i okončaju političko nasilje, prenosi Tanjug.

Nepoznata osoba sinoć je parčetom asfalta razbila prozor Pešićkinog stana, u trenutku kada se ona nalazila u njemu.