Najmanje ih u Aziji
0

Žene su nedovoljno zastupljene u svjetskim medijima

FENA
Skoro tri četvrtine rukovodećih položaja u novinarstvu širom svijeta zauzimaju muškarci koji obavljaju i dvije trećine reporterskih poslova, rezultati su novog istraživanja.

Žene su najbolje zastupljene u Evropi, a najgore u Aziji, pokazala je studija koja je obuhvatila 170.000 osoba u 522 novinske i medijske kuće, prenosi BBC.

Istraživači su ustanovili da je među novinarima zaposlenim u štampi, radiju i televiziji 65 posto muškaraca i 35 posto žena i da gotovo nikakav napredak nije postignut u odnosu na prethodnu anketu koja je provedena 1995. godine.

"Još ostaje puno da se uradi kako bi se postigla jednakost u ovoj industriji", kazala je Lisa Gross, izvršna direktorica Međunarodne fondacije za žene u medijima u Washingtonu.

Ona je napomenula da studijom nije analiziran uticaj ovog dispariteta na proizvod novinske industrije, ističući da bi tim aspektom trebalo da se pozabavi neko buduće istraživanje.

Najviši stepen jednakosti ostvaren je u 85 istočnoevropskih novinskih i medijskih kuća i to u Bugarskoj, Estoniji, Mađarskoj, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji i Ukrajini.

U njima su plate muškaraca i žena jednake na svim nivoima profesije, što istraživači dovode u vezu s periodom komunizma kada su žene podsticane da se obrazuju i priključuju u što većem broju radnoj snazi.

U 47 novinskih i medijskih kuća u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji, poslove nižeg ranga - dopisnici, novinari, zamjenici i pomoćnici urednika, producenti i voditelji, obavlja gotovo isti broj žena i muškaraca.

Istraživanje je, međutim, pokazalo da je daleko manje žena što su položaji viši. One zauzimaju tek oko trećine poslova srednjeg menadžerskog ranga i svega četvrtinu najviših menadžerskih funkcija.

U 14 novinskih i medijskih kuća u SAD-u, žene čine oko 41 posto ukupne radne snage, ali su nedovoljno zastupljene u poslovima najvišeg menadžerskog ranga - samo 23,3 posto tih zvanja pripada ženama.

Zastupljenost žena u novinarstvu je najgora u Aziji. Po zemljama najgora je u Bangladešu, Kini, Fidžiju, Indiji, Japanu, Novom Zelandu, Pakistanu, Filipinima i Južnoj Koreji i Australiji .

U Japanu, naprimjer, tek svaki osmi posao u novinarstvu obavlja žena.