Svijet
0

Zemljotres uzdrmao Tibet

FENA
Zemljotres jačine pet stepeni po Richterovoj skali uzdrmao je Tibet u petak u blizini granice s Nepalom, u blizni područja koje je ove sedmice zahvatio snažniji zemljotres koji je oštetio stotine kuća.

Nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o štetama ili žrtvama od današnjeg zemljotresa, koji se desio u 17,43 sati po lokalnom vremenu, a epicentar mu je bio 386 km sjeverozapadno od nepalske prijestonice, Katmandua, sudeći po Američkom geološkom institutu, prenosi AP.

Slabo naseljena planinska regija nalazi se oko 3.200 km zapadno od Pekinga.

U ponedjeljak je Američki geološki institut javio o zemljotresu snage 6,7 stepeni koji je pogodio regiju Zhongba u južnom Tibetu. Kineska zvanična novinska agencija Xinhua je javila da su škole, hidroelektrana i 622 kuće oštećene i da je oko 2.000 ljudi bilo prisiljeno na evakuaciju u privremena skloništa. Nije javljeno o poginulim ili o povrijeđenim, a kamioni s humanitarnom pomoći poslani su u to područje.

Zemljotres jačine 7,9 stepeni 12. maja je zahvatio kinesku pokrajinu Sečuan i ubio je 70.000 ljudi, a pet miliona je ostavio beskućnicima.