Posljedica globalnog zatopljenja
139

Zemlja se zagrijava: Australski meteorolozi dodali novu boju na temperaturnu skalu

Klix.ba
Australski zavod za meteorologiju najavio je da će ovu zemlju početkom sljedeće sedmice pogoditi ekstremne vrućine. Živa na termometru popet će se do čak 52 stepena celzija, zbog čega su meteorolozi na temperaturnu skalu morali dodati novu boju - tamno ljubičastu.

Najviša temperatura zabilježena u Australiji iznosila je 50,7 stepeni celzija, a izmjerena je u januaru 1960. godine. Međutim, najtopliji dan u historiji Australije zabilježen je u ponedjeljak kada je prosječna temperatura iznosila 40,3 celzija, što je najviše u posljednjih 40 godina.

Nimalo ohrabrujuće prognoze dolaze u vrijeme kada Australijom haraju požari. Vatrogasci u pojedinim područjima gube bitku sa vatrenom stihijom, a kako stvari stoje, bit će još teže obuzdati rasplamsavanje požara.

"Iako se jedan događaj ne može pripisati klimatskim promjenama, jer vrijeme ne funkcionira tako, znamo da ćemo se zbog tih promjena suočiti sa sve ekstremnijim vremenskim uslovima", kazala je premijerka Australije Julia Gillard.

Kako piše Guardian, Gillard je u pravu, ali je jasno da će meteorolozi širom svijeta s vremenom morati dodavati nove boje na temperaturne skale jer će temperaturni valovi i druge esktremne vremenske prilike biti sve učestalije.

Naučnici su dokazali da su toplotni udari koji su pogodili Evropu 2003. godine i koji su uzrokovali više od 40.000 smrtnih slučajeva te vrućine u Rusiji 2010. kada je umrlo 50.000 ljudi, bili uzrokovani klimatskim promjenama.

Ekstremna vremenska prognoza još je gora. U sljedećih 40 godina toplotni udari će biti od pet do deset puta češći.

Istraživanje grupe eminentnih naučnika pokazalo je sa sigurnošću od 90 posto, da će toplinski valovi trajati sve duže i biti sve intenzivnije. Isto predviđaju i za ostale vremenske pojave, poput visokih plima, uragana, tajfunskih kiša i odrona tla.