Svijet
0

Kina se priprema za snježne oluje i nagli pad temperatura

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Očekuje se da temperature u većem dijelu Kine idućih dana padnu i do 10 stepeni Celzijusa donoseći snijeg na sjeveroistoku i pješčane oluje na zapadu, javili su u srijedu državni mediji.

Državna meteorološka agencija u srijedu je objavila plan hitne reakcije kako bi se sučila s katastrofom nakon što su rekordne snježne padavine početkom ove godine prekinule snabdijevanje strujom i paralizirale veći dio obično blagog juga zemlje.

Nacionalna i 23 pokrajinske meteorološke službe dobile su naredbe da budu u stanju visoke pripravnosti i pomno nadziru hladne struje i snježne oluje, javila je novinska agencija Xinhua.

Dijelovi sjeveroistočne Kine i istočne pokrajine Shandong bit će pogođeni teškim snježnim olujama izazvanim hladnom strujom za koju se očekuje da će do petka zahvatiti veći dio zemlje, javila je Xinhua, pozivajući se na Kinesku meteorološku službu.

"Najoštrija hladna struja s kojom će se zemlje suočiti ove zime također će u srijedu i u četvrtak donijeti pješčane oluje u zapadne pokrajine Xinjiang, Gansu, Ningxia, Shaanxi i Unutrašnju Mongoliju", upozorili su meteorolozi.

Prema prognozama službe u većem dijelu sjeverne Kine pad temperatura će pasti za osam do deset stepeni Celzijusa, a u nekim regijama i za više od 14 stepeni dok hladni front iz zapadnog Sibira prolazi zemljom.

"Južna Kina također će zabilježiti pad temperatura od šest do deset stepeni Celzijusa", javila je Xinhua, a prenio Reuters.