Velika nesreća
46

Željeznički most u Indiji srušio se tokom izgradnje, poginulo 26 radnika

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Željeznički most u izgradnji u Indiji srušio se pri čemu je poginulo najmanje 26 radnika, a dvoje je povrijeđeno, saopćila je policija dok je državna željeznička uprava otvorila istragu.

Incident se dogodio u srijedu u gradu Sairangu u sjeveroistočnoj državi Mizoram, rekao je njen glavni ministar Zoramthanga na X-u (Twitteru).

Mediji su izvijestili da je do 40 radnika bilo na licu mjesta kada se most srušio, ali policija je rekla da je bilo prisutno 28 radnika.

"Spasioci su do sada uspjeli izvući 13 tijela. U tijeku su napori da se izvuku preostala tijela", kazao je jedan dužnosnik policije.

Sjeveroistočna granična željeznica (NFR) rekla je da se incident dogodio tokom radova na projektu željezničke linije Bhairbi-Sairang.

NRF je na svojoj web stranici objavio da će projekt povezati Mizoram s ostatkom Indije, potičući "turizam i socioekonomski razvoj".

Premijer Narendra Modi rekao je da se "sva moguća pomoć" pruža pogođenima.

Veliki željeznički sistem Indije svakodnevno koriste milioni ljudi. Vlada je pokrenula brze vozove kao dio planova za modernizaciju mreže, ali kritičari kažu da se nije dovoljno usredotočila na sigurnost i nadogradnju zastarjele infrastrukture.

Najmanje 288 ljudi poginulo je u junu u najgoroj željezničkoj nesreći u Indiji u više od dva desetljeća. Okrivljen je kvar signala. U oktobru prošle godine, viseći most iz kolonijalnog doba srušio se u zapadnoj državi Gujarat ubivši 135 ljudi.