Svijet
0

Zebari očekuje da Brown ne povuče britanske trupe iz Iraka

FENA
Hoshyar Zebari
Hoshyar Zebari
Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je u četvrtak da očekuje da će budući britanski premijer Gordon Brown nastaviti politiku Tonyja Blaira te da neće narediti povlačenje britanskih trupa iz Iraka.

"Očekujemo da i novi premijer Brown bude prijatelj Iraka i iračkog naroda te da neće donositi spektakularne odluke", rekao je Zebari.

"Ja vjerujem da postoji utisak da on nastoji da se distancira od Blaira, a jedno od spornih pitanja je i Irak", dodao je on, naglasivši značaj da se sada ne pokaže nikakav znak slabosti prema ustanku u Iraku.

"Sada nam je zaista potrebno pojačanje međunarodne koalicije. Upravo se sada nadamo da će naši prijatelji u Velikoj Britaniji i britanska vlada ostati uz nas", naglasio je Zebari.

Prema informacijama koje je nedavno objavio britanski list Sunday Telegraph, američki predsjednik George W.Bush očekuje povlačenje britanskih snaga iz Iraka nakon što Tonyja Blaira zamijeni Gordon Brown 27. juna.

U Iraku je raspoređeno oko 7.100 britanskih vojnika, uglavnom blizu Basre, drugog grada u zemlji, blizu granice s Kuvajtom.

Vlada Tonyja Blaira trebala bi povući oko 1.600 ljudi iz zemlje do kraja godine.