Sve više slučajeva zaraze
28

Zbog širenja koronavirusa zaštitne maske ponovo postaju obavezne u bolnicama Španije

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Maske za lice bit će obavezne u bolnicama i zdravstvenim centrima u Španiji od srijede, sutra, jer zemlja doživljava porast slučajeva gripa, koronavirusa i drugih respiratornih bolesti.

Odluka vlade, koja je donijeta šest mjeseci nakon što je upotreba maski prestala da bude obavezna u zdravstvenim ustanovama i apotekama, naišla je na protivljenje pojedinih regionalnih uprava.

Ali nova španska ministarka zdravlja Monica Garcia odbacila je njihove prigovore.

"Razgovarali smo i dugo razmišljali o ulozi maski - posebno u zdravstvenim centrima i bolnicama - kada je u pitanju zaštita pacijenata i zdravstvenih radnika", rekla je ona nakon sastanka regionalnih zdravstvenih vlasti koji je održan danas.

"To je efikasna, zdravorazumska mjera koja je potkrijepljena naučnim dokazima i koja je dobro prihvaćena u javnosti", poručila je Garcia.

Iako su neke od 17 španskih autonomnih vlada, koje su obično odgovorne za zdravstvenu zaštitu u svojim regijama, već odredile nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, druge se oštro protive.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopćio je prošlog mjeseca da se "očekuje da će nekoliko virusnih i bakterijskih respiratornih patogena nastaviti ko-cirkulaciju na različitim nivoima tokom narednih mjeseci", što će doprinijeti povećanju morbiditeta i mortaliteta. Tijelo EU savjetovalo je ljudima da ostanu kod kuće kada su bolesni i preporučilo upotrebu maski u medicinskim ustanovama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do kraja 2023. godine, Španija je zabilježila gotovo 14 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i zabilježila gotovo 122.000 smrtnih slučajeva od virusa, piše Guardian.