Svijet
0

Zbog rata u Iraku do sada poginuluo 655 hiljada Iračana?

Sarajevo-x.com
U novom kontraverznom istraživanju stoji da je u Iraku od početka rata poginulo skoro 655 hiljada Iračana, što je mnogo više nego što se dosad mislilo.

Objavljivanje ovakvih rezultata dolazi samo nekoliko sedmica prije izbora za Amerčki Kongres, što je neke eksperte navelo da ga nazovu 'političkim'.

U ovom istraživanju istraživači su pokušali da saznaju koliko je Iračana poginulo od marta 2003. godine. Njihovi zaključci zasnovani su na intervjuisanju kućanstava u Iraku, a ne prema brojanju leševa. Oni su tako došli do brojke od 600 hiljada poginulih od nasilja, većinom od upotrebe vatrenog oružja. Oni su također otkrili porast broja smrtnih slučajeva od bolesti kao što su srčani udar ili rak.

"Ljudi u Iraku sada umiru tri puta više nego prije američke invazije u martu 2003." - izjavio je Dr. Gilbert Burnham, jedan od autora ove studije.

Jedna druga grupa istražitelja, koja je skeptična na ove nove rezultate je došla do brojke od 50.000 poginulih. "Ove brojke su zasigurno previsoke. Tačan broj poginulih u Iraku je veoma teško utvrditi." - izjavio je Anthony Cordesman, koji je kritikovao način kako se došlo do rezultata i koji je naglasio da je istraživanje objavljeno upravo pred izbore za Američki Kongres.