Svijet
0

Završen prvi dan razgovora Iran-IAEA

FENA
Prvi dan razgovora između delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i iranskih dužnosnika u dobijanju objašnjenja o iranskim centrifugama završen je u utorak navečer.

"Prvi dan razgovora je završen i pregovori se nastavljaju sutra u srijedu", izvještava agencija Isna.

Nikakva informacija nije procurila o prvom danu razgovora. Oni će trajati dva do tri dana.

Iransku delegaciju predvodi Javad Vaidi, zamjenik glavnog pregovarača o iranskom nuklearnom dosjeu Alija Laridžanija, a delegaciju IAEA-e predvodi zamjenik direktora Olli Heinonen.

IAEA nastoji da od Irana dobije detalje o supstancama centrifuga tipa P1, od kojih više pd 2.000 funkcionira na postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu te istraživanjima vezanim za model centrifuga P2.

Ovi razgovori spadaju u okvire sporazuma zaključenog 21. augusta između IAEA i Teherana, koji utvrđuje rokove a kojim se Iran obavezao da će odgovoriti na čitav niz neriješenih pitanja o obimu njegovog nuklearnog programa.

Sastanak je počeo u utorak i trebao bi omogućiti Irancima da rasvijetle neke odgovore koji se moraju dati na određena pitanja.

Direktor IAEA-e Mohammad ElBaradei nedavno je zatražio od Irana da aktivno surađuje u tom domenu, u nedostaku čega bi mogao biti izložen "ponovnoj vatri" međunarodne zajednice.

Zapad čeka izvještaj IAEA-e polovinom novembra o suradnji Irana s IAEA-om prije nego se obrati Vijeću sigurnosti UN-a radi eventualnih novih sankcija.