Turska
0

Zatvorske kazne jer su dozvolili da budu zarobljeni

SRNA
Turski vojni sud izrekao je osmorici optuženih vojnika, koje su kurdski pobunjenici zarobili 2007. godine, zatvorske kazne u trajanju do 30 mjeseci, izjavili su danas izvori iz turskog pravosuđa.

Isti izvori rekli su da je sud u gradu Vanu na istoku Turske izrekao kaznu zatvora jednom od optuženih u trajanju od 30 mjeseci zbog neposlušnosti i podstrekavanja na neposlušnost.

Drugi optuženi osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju između 15 i 20 mjeseci zbog nemara i neposlušnosti, ali su njihove kazne ukinute.

Vojnike su 21. oktobra 2007. godine oteli pripadnici pobunjeničke Radničke partije Kurdistana (PKK) prilikom napada iz zasjede na jedinicu turske vojske kod sela Daglika, nedaleko od iračke granice. U napadu je ubijeno 12 turskih vojnika.

Zarobljeni vojnici optuženi su da nisu pružali otpor pobunjenicima koji su ih odveli u baze PKK u planinama na sjeveru Iraka. Kritičari suđenja smatraju da su vojnici kažnjeni "jer nisu poginuli".

Zarobljenici su oslobođeni dvije sedmice kasnije kada su ih pobunjenici predali regionalnoj vladi predvođenoj Kurdima na sjeveru Iraka.

Napad iz zasjede na tursku vojsku kod sela Daglika šokiralo je Tursku i izazvao je pritisak na vladu da preduzme vojnu akciju na skloništa PKK na sjeveru Iraka.
Četiri mjeseca kasnije, turska vojska prešla je granicu i pokrenula sedmodnevnu ofanzivu tokom koje je, kako je saopšteno, ubijeno najmanje 240 militanata a uništeno je više od deset baza PKK.