Svijet
0

Zatvorene škole na jugu Tajlanda

FENA
Tajland
Tajland
Više od 100 državnih škola na krajnjem jugu Tajlanda, punom muslimanskih pobunjenika, zatvoreno je danas pošto su seljani u petak oteli i pretukli dvije budističke nastavnice, od kojih je jedna u komi.

Zbog ovog incidenta premijer Taksin Šinavatra sazvao je još jedan hitan sastanak s glavnim zvaničnicima za osiguranje na kojem će se raspravljati o zaštiti nastavnika koji su prvo na meti u dvogodišnjim sukobima u kojima je poginulo vise od 1.300 ljudi.

Posljednja žrtva bio je budist zaposlen u telefonskoj kompaniji u Patani, jednoj od tri najveće muslimanske provincije, u blizini granice s Melzijom. Na njega su pucala dva napadača na motociklima, nakon čega su zapalila njegovo tijelo, saopćila je policija.

"Oni čine sve što mogu da isteraju budističku manjinu", rekao je Tavat Sae Ham, šef udruženja nastavnika u provinciji Narathivat, odakle su i dvije otete profesorice.

Njih su iz škole oteli maskirani napadači, zahtijevajući da policija oslobodi dva muslimana privedena nekoliko sati ranije zbog sumnje da su početkom godine ubili dva marinca.

Pošto je policija odbila ispuniti njihov zahtjev, otmičari su pretukli nastavnice, a jedna od njih, koja tek što je diplomirala, još je u komi. Prema riječima šefa bolnice u kojoj se nalazi, samo bi čudo moglo da je spasi, prenio je Reuters.