Zbog sigurnosne prijetnje
0

Zatvoren američki konzulat u Dubaiju

FENA
Američki konzulat u Dubaiju zatvoren je u srijedu za javne poslove zbog sigurnosne uzbune koju su proglasile lokalne vlasti, saopćili su zvaničnici.

Jedan američki zvaničnik izjavio je da su upozorenje od moguće prijetnje objavile snage sigurnosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali nije pružio nikakve dodatne detalje. Zvaničnik je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori medijima o toj temi, javio je AP.

Portparol američke ambasade, smještene u Abu Dhabiju, oko 100 km jugozapadno od Dubaija, nije bio odmah dostupan radi komentara. Policijski zvaničnik Dubaija, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme, izjavio kako su lokalne vlasti upozoprile američke diplomate o mogućoj sigurnosnoj prijetnji. Policijski zvaničnik odbio je, međutim, pružiti bilo kakve druge detalje.

Konzulat, smješten u dubaijskom neboderu u kojem se nalaze poslovni i drugi diplomatski uredi, zatvoren je za usluge Amerikancima i za intervjue za vize zbog sigurnosne informacije koju su mu pružile vlasti, navodi se u saopćenju ambasade objavljenom u utorak navečer.

U saopćenju se ne pojašnjava priroda prijetnje, koja je objavljena samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama preuzeo dužnost.