Bizarna tradicija
56

Zašto ljudi u Indiji svaki dan konzumiraju kravlji urin iako je poznato da je štetno

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Veliki broj Indijaca je šokiran rezultatom studije koja je pokazala da je pijenje kravljeg urina štetno za ljudsko zdravlje. Istraživanje je otkrilo da uzorci urina zdravih krava sadrže 14 vrsta štetnih bakterija.

Najčešće otkrivena bakterija u urinu je Escherichia coli, uzrok želučanih infekcija. Oni koji prakticiraju 'Ayurvedu', alternativni, holistički medicinski sistem koji svoja učenja izvodi iz hinduističkih spisa i koji svoje korijene vuče iz Indije više od 2000 godina, tvrde da ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Ayurveda uključuje mješavinu biljnih lijekova, medicinskih ulja i mineralnih tvari, kao i pridržavanje stroge dijete i često prakticiranje joge i meditacije, a mnogi je na Zapadu smatraju pseudnoanukom.

Ali najmanje 77 posto Indijaca koristi ayurvedske proizvode, prema izvješću iz 2017. godine, a očekuje se da će ta brojka dodatno narasti nakon pandemije Covid-19.

Industrija vrijedna milijarde

Industrija je vrijedna 8,8 milijardi eura, a brza Google pretraga prikazuje mnoštvo velikih ayurvedskih kompanija koje reklamiraju proizvode.

Patanjali, najveća indijska ayurvedska tvrtka, prodaje lijek koji sadrži kravlji urin u bocama koje koštaju 60 euro centu, a koji obećava da će "liječiti ekcem, kontrolirati dijabetes i rak". Easy Ayurveda, druga robna marka, kupcima daje detaljne upute o tome kako destilirati urin, tvrdeći da je koristan protiv niza stanja od gube do astme.

Tokom drugog vala razornog Covid-19 u Indiji , nekoliko parlamentaraca iz indijske vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) je savjetovalo svojim biračima da piju kravlji urin kako bi izbjegli zarazu virusom.

U Indiji krave imaju božanski status (Foto: EPA-EFE)
U Indiji krave imaju božanski status (Foto: EPA-EFE)

Regulacija u indijskom zdravstvenom sektoru ostaje glavni problem. To se ne odnosi samo na Ayurvedu, već i na farmaceutsku industriju, najmanje 70 djece u Gambiji i 20 djece u Uzbekistanu umrlo je prošle godine nakon konzumiranja sirupa protiv kašlja koji su proizvedeni u Indiji.

Indijska farmaceutska i ajurvedska industrija jedna su od rijetkih proizvodnih uspjeha u zemlji, tako da postoji malo političke volje da se provedu provjere kontrole kvalitete ili objave studije kritične prema industriji.

No, 2017. godine, zahtjev za pravo na informacije pokazao je da je gotovo 40 posto ajurvedskih proizvoda koje je testirala indijska vlada bilo ispod standardne kvalitete, uključujući nekoliko artikala koje je prodavao Patanjali.

Utvrđeno je da predmeti sadrže toksične razine teških metala, uključujući olovo, kao i insekticide, pesticide, industrijska otapala, antibiotike i steroide.

Većina evropskih zemalja sada je zabranila ayurvedske proizvode zbog zabrinutosti oko proizvodne prakse.

U Velikoj Britaniji, zbog velike populacije stanovnika porijeklom iz Indije, ajurvedski proizvodi su dostupni, ali stotine artikala su zabranjeni tokom posljednjeg desetljeća nakon što je utvrđeno da nisu sigurni.

Političke veze i nacionalizam

Osim finansijskih koristi, BJP-ova promocija Ayurvede uklapa se u njihov širi hinduistički nacionalistički narativ, a vlasnici velikih ayurvedskih kompanija mogu uživati ​​u obostrano korisnom odnosu sa strankom.

Uzmimo Patanjali, čiji je cilj ostvariti godišnju prodaju od 18 milijardi eura do 2025. godine. Na čelu tvrtke je Baba Ramdev, 57-godišnji samozvani hinduistički guru joge koji ima 11 miliona pratitelja na Facebooku i redovito puni stadione svojim propovijedima.

Muškarci tokom
Muškarci tokom "terapije kravljom balegom", vjerujući da će im to ojačati imunitet protiv Covid-19 (Foto: EPA-EFE)

Gospodin Ramdev redovno se pojavljivao na pozornici s indijskim premijerom Narendrom Modijem i glasno je podržavao stranku, koja je pak javno promovirala Patanjalijeve proizvode. To uključuje nacionalizam, tradiciju i kulturne vrijednosti, sve zajedno umotano i prodano indijskom stanovništvu.

Ubrzo nakon što j Modi prvi put izabran 2014., osnovao je potpuno novo vladino ministarstvo za promicanje joge i ajurvede.

Tokom pandemije Covid-19, visoki dužnosnici BJP-a pojavili su se u javnosti s Ramdevom kako bi promovirali Coronil, pilulu koja sadrži 53 biljne hemikalije za koje je potonji navodno izliječio pacijenta od koronavirusa za sedam dana .

Za to nije bilo naučnih dokaza, a indijski su ljekari žestoko kritikovali proizvod. Uprkos krivičnom postupku koji je pokrenut protiv Ramdeva, vlada u državi Haryana kojom upravlja BJP ipak je objavila da će i dalje distribuirati Coronil javnosti.

Skandal oko Coronila i nedavno o konzumaciji kravljeg urina ocrnili su Ayurvedu kao praksu u Indiji i mogli bi odvratiti pažnju od otkrića važnih, novih alata za javno zdravstvo.