Očekuju nove padavine
14

Zanimljiva dosjetka Amerikanaca: U Kaliforniji besplatno dijele snijeg jer ga je palo više od 4 metra

S. Š.
Amerikanci imaju ideju kako da se rješe obilnog snijega (Foto: EPA-EFE)
Amerikanci imaju ideju kako da se rješe obilnog snijega (Foto: EPA-EFE)
Još padavina, što kišnih što snježnih, prijeti da pogodi Kaliforniju koja se već sedmicama suočava sa ekstremnim vremenskim uslovima, a veliki broj stanovnika je još uvijek odsječen od svijeta usljed snježnih nanosa.
Naredno veće nevrijeme očekuje se u četvrtak i petak. Meteorolozi najavljuju da će oblast San Franciska biti zasuta jakom kišom, dok će u oblasti Sierra Nevada pasti otpilike oko 150 centimetara snijega.

Najjača kiša očekuje se u noći sa četvrtka na petak. Okruzi u sjevernoj Kaliforniji, uključujući Napu i Sonomu, izloženi su riziku od poplava i porasta rijeka zbog kombinacije kiše i snijega koji se otapa.

U područjima koja su zatrpana snijegom, on bi mogao apsorbirati kišu i spriječiti ekstremne poplave. Međutim, to će učiniti snijeg još jačim i može uzrokovati urušavanje krovova.

Ovo dolazi nakon što je planinski region Sierra Nevade zatrpan snijegom od 16 stopa, što je više od 400 centimetara snijega, u samo posljednje dvije sedmice.

U međuvremenu, na snazi ​​je upozorenje za snježnu oluju i za dijelove Minnesote i Ajove, gdje se u četvrtak očekuje do 20 centimetara snijega.

Obilne kiše i poplave moguće su i u dijelovima Oklahome, Arkanzasa, Missourija, Tennesseeja i Mississippija.

Udruženje kamiondžija Kalifornije dosjetilo se jedne zanimljive ideje. Naime, s obzirom na ogromnu količinu snijega koji je pao, oni su se odlučili dijeliti ga besplatno.

[TWITTER]1632855597787017218[/TWITTER]

"Želi li neko besplatan snijeg?? Jer ga imamo dosta! Prema meteorološkim službama, palo je više od 400 centimetara snijega u posljednje dvije sedmice! Ali još nije gotovo jer očekujemo još snijega od večeras do vikenda", napisali su.