Svijet
4

Zakašnjelo izvinjenje: Velika Britanija Turingovim zakonom poništila presude homoseksualcima

Klix.ba
Alan Turing
Alan Turing
Iako će to mnogi smatrati zakašnjelim potezom, vlada Ujedinjenog Kraljevstva konačno je usvojila zakon o poništenju presude i izvinjenju svim homoseksualcima i biseksualnim mušakrcima koji su osuđeni za svoje "prestupe" u vrijeme kada su se ove seksualne orijentacije smatrale ilegalnim.

Zakon, tačnije obavezujuća odluka, nosi ime po velikom matematičaru Alanu Turingu koji je stao u kraj nacističkoj Enigmi, uređaju za kriptovanje poruka. Uspješno dešifriranje odigralo je veliku ulogu u pobjedi Saveznika u Drugom svjetskom ratu. Turing se smatra ocem današnjeg koncepta računara i vještačke inteligencije.

Zbog svoje seksualne orijentacije Turing je osuđen na "liječenje" 1952. godine. Dvije godine kasnije umro je od posljedica trovanja cijanidom. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva poništila je presudu i pružila izvinjenje Turnigu 2013. godine.

Upravo na osnovu te odluke, čelništvo u Londonu stvorilo je Turingov zakon po kojem se svim homoseskualcima i biseksualcima osuđenim u Engleskoj i Velsu poništava sramna presuda.

Zakon protiv homoseksualaca bio je aktivan sve do 1982. godine, a negativno je utjecao na živote više od 65.000 muškaraca.