Kina - Južna Koreja
0

Zabrinutost zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova Južne Koreje i Kine izrazili su u srijedu zabrinutost zbog nedavno objavljenog sjevernokorejskog programa za obogaćivanje urana, koji može da osigura drugi način za pravljenje atomske bombe.

Kineski ministar Yang Jiechi nalazi se u dvodnevnoj posjeti Seulu u okviru diplomatskih nastojanja Pekinga da se smanji napetost u regiji i pronađe izlaz iz krize nastale nakon prošlogodišnjeg bombardovanja južnokorejskog pograničnog ostrva od Sjeverne Koreje.

"Ministri su se saglasili o potrebi konsultacija o načinima odnosa prema nuklearnom programu Sjeverne Koreje", rekao je AP-u južnokorejski zvaničnik pod uslovom da mu se ne navodi ime.

Pažnja na drugi program obogaćivanja urana skrenuta je novembra prošle godine kada su jednom američkom naučniku pokazana nova postrojenja za obogaćivanje u Sjevernoj Koreji.

Seul tvrdi da Pyongyang time krši ranije međunarodne sporazume o razoružanju u zamjenu za pomoć.

Južnokorejski mediji tvrde da je Kina, glavni saveznik Pyongyanga, protiv toga da se Sjeverna Koreja zbog novog programa obogaćivanja osudi rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

"Kineski i južnokorejski ministri Yang Jiechi i Kim Sung-hvan također su se saglasili u principu da se stvore uslovi za nastavak razgovora šest država koji predviđaju denuklearizaciju Sjevera u zamjenu za ekonomsku pomoć i druge pogodnosti", rekao je zvaničnik.

Kina nastoji da ti razgovori, prekinuti 2008. godine počnu što prije, dok Seul i Washington insistiraju da prethodno dođe do dogovora dvije Koreje kojim bi se smanjila napetost na podijeljenom poluostrvu.

Na sastanku s južnokorejskim predsjednikom Li Myung-bakom, Yang je rekao da se nada poboljšanju odnosa između dvije Koreje i ponovio kinesko protivljenje razvoju nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Li je zatražio da Kina odigra pozitivnu ulogu u nastojanjima da se obustavi nuklearni program Sjeverne Koreje.