Sve duža putovanja
5

Za proizvođača putne navigacije Istanbul je najgori na svijetu po saobraćajnim gužvama

B. R.
Građani Istanbula dnevno gubili 70 minuta zbog saobraćajnih gužvi (Foto: EPA-EFE)
Građani Istanbula dnevno gubili 70 minuta zbog saobraćajnih gužvi (Foto: EPA-EFE)
Proizvođač putne navigacije TomTom je objavio svjetsku listu gradova s najgorim saobraćajnim gužvama, a Istanbul je na vrhu ove liste.

Riječ je o listi koja se odnosi na prošlu godinu, a navedeni proizvođač je istakao da se razina saobraćaja vraća na onu koja je bila do početka pandemije koronavirusa.

Za kreiranje ove liste u obzir je uzeto vrijeme potrebno za putovanje u gradu. Saobraćajno zagušenje u najvećem turskom gradu je tokom prošle godine iznosilo 62 posto. To znači da 19 minuta duže traje putovanje na razdaljini koju je moguće proputovati za 30 minuta.

Istanbul se po ovom pitanju pozicionirao ispred Moskve, Kijeva, Bogote, Mumbaija, Meke, Bilbaoa, Helsinkija i Katovica.

U izvještaju TomToma je istaknuto da je prošle godine u gradovima širom svijeta uputovanje u prosjeku duže trajalo za šest minuta. Naglašeno je da su saobraćajne gužve manje u odnosu na 2019., tj. prije početka pandemije.

Turski list Daily Sabah pozivajući se na istraživanje Univerziteta Yeditepe iz 2020. piše da su stanovnici Istanbula dnevno gubili 70 minuta zbog saobraćajnih gužvi. Rezultati istraživanja su pokazali da je potrebno 50 minuta za putovanje koje bi u normalnim okolnostima trajalo 15 minuta.

Prema navedenom turskom listu, Istanbul ima relativno kratku liniju metroa te se zbog toga planira njeno produženje, a kako bi se smanjile saobraćajne gužve.