Negira krivicu
7

Za planiranje terorističkog napada oružjem napravljenim 3D printerom optužen 17-godišnji Britanac

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tinejdžer iz Velike Britanije se tereti da je planirao teroristički napad oružjem izrađenim 3D printerom, te da je bio motiviran neonacističkom ideologijom. Ovaj 17-godišnjak je sve to negirao.

Njegov identitet nije objavljen zbog zakonskih pravila. Optužen je da je kupovao materijal za proizvodnju oružja i da je izrađivao planove za pravljenje skloništa.

Osim toga, tereti se za distribuiranje "terorističkih publikacija" šifriranom mobilnom apikacijom Telegram i za prikupljanje informacija korisnih teroristima.

Pred londonskom Institucijom za mlade prestupnike Feltham obratio se u videoobraćanju. Nosio je na sebi bijelu košulju, crnu kravatu i crni džemper.

Poručio je da nije kriv za pripremu terorističkih djela u periodu od oktobra do decembra prošle godine, za pripremanje skladišta, za prikupljanje informacija o oružju napravljenim 3D printerom i za transakciju novca za nabavku materijala potrebnog za proizvodnju oružja.

Negirao je i da je distribuirao spomenute publikacije kojima su se navodno drugi podsticali da izvrše napad. Također je porekao da nije prikupljao informacije korisne teroristima, među kojima su i one koje se odnose na oružje.

Tinejdžer je uhapšen 29. decembra prošle godine na području Essexa u svom domu. Iz policije su saopćili da je operacija bila vođena na osnovu obavještajnih podataka. Suđenje bi mu trebalo početi 7. juna, piše list Independent.