Koalicija voljnih
123

Estonija ozbiljno razmatra da pošalje vojsku u Ukrajinu, neće čekati NATO

S. M.
Vlada Estonije "ozbiljno" razgovara o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu kako bi zamjenile Ukrajince u pozadinskim pozicijama i time da se bore na frontu, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Talina. predsjedniku rekao Breaking Defense.

Vlada Estonije razmatra mogućnost da pošalje trupe u Ukrajinu koje bi zamjenile domaće vojnike na pozicijama koje nisu direktno vezane za front i time ih dijelom oslobodili za slanje u direktne borbe.

To je kazao savjetnik za nacionalnu sigurnost Estonije za Breaking Defense.

Madis Roll je rekao da izvršna vlast trenutno poduzima analizu potencijalnog poteza. Iako bi radije nastupili u široj koaliciji (NATO) ne isključuje mogućnost da Estonija to uradi u manjoj.

"Razgovori su u toku. Trebalo bi da razmotrimo sve mogućnosti. Ne bi trebalo da nam se umovi ograničavaju na ono što možemo da uradimo", rekao je 10. maja u predsjedničkoj palati.

On je također naglasio da "nije nezamislivo" da bi se zemlje NATO-a koje se protive takvom potezu promijenile mišljenje "kako vrijeme bude odmicalo".

Rollov šef, estonski predsjednik Alar Karis, ima funkciju s mnogim ceremonijalnim dužnostima u odnosu na premijerku zemlje Kaju Kalas, ali je on na kraju glavni komandant Estonije i ključna je figura u vanjskoj politici.

Rollovi komentari uslijedili su nakon što je šef estonskih odbrambenih snaga, general Martin Herem, ranije prošle sedmice rekao za Breaking Defense da je prije nekoliko mjeseci u vojsci bilo razgovora o slanju trupa u zapadnu Ukrajinu da preuzmu poslove kao što su medicinske usluge, logistika ili protivazdušna odbrana u nekim zapadnim gradovima.

Echoing Herem and Roll, ključni estonski zakonodavac, predsjednik Odbora za vanjske poslove Marko Mihkelson, ranije je rekao za Breaking Defense da evropske nacije "moraju početi razmišljati o koaliciji voljnih" kako bi direktnije pomogle Kijevu, potencijalno direktnim borbenim snagama.

Njemačka i SAD su odlučno odbacile ideju o slanju trupa. Američki ambasador u Estoniji, George Kent, ukazao je Breaking Defense na politiku Bidenove administracije da pomaže Ukrajini kroz značajne pakete pomoći, ali čvrstu obavezu da neće slati američke vojnike.