Svijet
3

Za deset mjeseci 100 Turaka uhapšeno zbog vrijeđanja predsjednika

Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Blizu stotinu osoba uhapšeno je u proteklih deset mjeseci zbog navodnih uvreda upućenih na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U izvještaju koji je objavila jedna turska nevladina organizacija, u periodu od početka januara do kraja decembra uhapšeno je 5.795 osoba koje su optužene da "rade protiv države".

Turske vlasti česta su meta brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Kako ističu, turske vlasti najčešće krše pravo na slobodu govora. Naime, u proteklim mjesecima uhapšeni su brojni urednici i novinari opozicionih medija.

Naime, glavni urednik Today's Zemana, Bulent Kenes osuđen je na 21-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog, kako prenosi Press TV, vrijeđanja turskog predsjednika putem Twittera. Jedan istanbulski ljekar priveden je zbog javnog poređenja Erdogana sa likom iz Gospodara prstenova.

U deset mjeseci 2015. godine zbog sličnih optužbi uhapšeno je najmanje 100 osoba. Također turske vlasti zabranile su i cenzurisale brojne web-stranice.

U 2015. godini broj cenzurisanih ili ugašenih sajtova drastično je porastao
U 2015. godini broj cenzurisanih ili ugašenih sajtova drastično je porastao

Amnesty International također je osudio ponašanje turskih vlasti zbog, kako je navedeno, tužbi protiv ljudi koji izražavaju svoje mišljenje.