Svijet
0

Wilders pobjedonosno došao u Britaniju

FENA
Geert Wilders (Foto: Reuters)
Geert Wilders (Foto: Reuters)
Holandski političar Geert Wilders, poznat po ekstremnim stavovima o islamu i iseljeništvu, u petak je došao u Britaniju, koristeći medijsku pažnju i izazivajući proteste nakon pobjede na lokalnim izborima u Holandiji.

Wilders je doputovao u London kako bi prikazao svoj antiislamski film "Fitna", 15-minutni kratkometražni film koji povezuje svetu muslimansku knjigu Kur'an s terorizmom, prenio je Associated Press.

Četrdesetšestogodišnji kontroverzni političar, čija je Slobodarska stranka u usponu u Holandiji, predstavit će film u gornjem domu britanskog parlamenta (Dom lordova).

Uoči njegovog dolaska planirane su suparničke demonstracije.

Engleska liga za odbranu, samoproklamirani "protudžihadski" pokret povezan s britanskom krajnjom desnicom, saopćio je kako planira izvesti marš podrške Wildersu.

Pokret Ujedinjeni protiv fašizma saopćio je da planira održati kontrademonstracije.

Ovo nije Wildersova prva posjeta Britaniji.

Političar svijetloplave kose napunio je naslovnice u februaru prošle godine kada mu je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo ulazak u zemlju zabrinuto za javnu sigurnost. Wilders je ignorirao zabranu, slijećući na Heathrow samo da bi ga vlasti skoro istog trena poslale nazad.

Sudsko osporovanje zabrane bilo je uspješnije. Wilders je poništio zabranu i vratio se avionom u britansku prijestonicu u oktobru, ali je morao prekinuti planirano pojavljivanje pred medijima ispred zgrade britanskog parlamenta kada ga je napala mala grupa bradatih islamista koji su se pojavili u maskirnim uniformama i uzvikivali "Allahu Akbar!"

Lord Pearson, poslanik koji je pozvao Wildersa da prikaže film, izjavio je kako je organizirao događaj u nastojanju da pomogne kontroverznom Holanđaninu da "ostvari svoje pravo slobode govora u 'majci parlamenta'".

Dodao je da je interes medija za Wildersov nastup značajan.

Kada se vrati u Holandiju, Wilders se suočava sa sudskim postupkom zbog navodnog poticanja na rasnu mržnju komentarima koji uključuju opisivanje Kur'ana kao fašističke knjige i poziva na njegovu zabranu.