Lider krajnje desnice
30

Wilders će ipak formirati vladu u Nizozemskoj, međutim, cijena je visoka

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasni protivnik imigracije i islama Geert Wilders postigao je pomak u pregovorima o formiranju nove koalicijske vlade s još tri nizozemske stranke. No, za to je morao platiti visoku cijenu.

Tačni obrisi nove koalicijske vlade još su nejasni. Međutim, posrednik Kim Putters, koji je vodio dugotrajne tajne razgovore s predstavnicima uključenih strana, vjeruje da su sada svi spremni za postizanje dogovora. Parlament će u četvrtak izvijestiti o postignutom.

"Očekujem da ove stranke poduzmu sljedeći korak u formiranju vlade", rekao je Putters novinarima gotovo četiri mjeseca nakon što je Wildersova krajnje desna Stranka za slobodu (PVV) uvjerljivo pobijedila na izborima.

U isto vrijeme se, međutim, pokazalo da je njegov koalicijski potencijal minimalan, jer niko od ostalih parlamentarnih subjekata nije želio s njim dogovoriti sastavljanje vlade, pogotovo s obzirom na to da će on postati premijer.

Wilders je dugo ignorirao ovo "prokletstvo" i nije se potpuno odrekao opcije da će na kraju doći do ovog cilja. Ali sada, prema nizozemskoj televizijskoj stanici NOS, Wilders će vjerojatno odustati od svoje pretenzije na mjesto premijera.

Prema NOS-u, razmatra se scenarij po kojem bi čelnici tih stranaka ostali u Parlamentu i ne bi ušli u novu vladu. Plan, poznat kao "izvanparlamentarni" kabinet, predviđa imenovanje političara i stručnjaka koji se ne smatraju bliskim saveznicima nijedne stranke na najviše dužnosti u vladi i blisku saradnju s parlamentom.

"Spreman sam razmotriti sve mogućnosti formiranja vlade, manjinske vlade ili čak vanparlamentarne vlade (vlade dužnosnika) radije nego raspisivati ​​nove izbore", rekao je Geert Wilders u februara.

Preko svog pregovarača Wilders od 22. novembra prošle godine vodi razgovore s tri konzervativne stranke.

Stranka desnog centra Novi društveni ugovor (NSC) koju vodi Pieter Omtzigt odlučila je početkom februara ne nastaviti pregovore o koaliciji. No, prema njegovim riječima, NSC nije isključio toleriranje moguće desničarske manjinske vlade.