Ženeva
0

WHO spušta uzbunu zbog gripe H1N1 tek za dvije-tri godine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla bi tek kroz dvije ili tri godine da snizi nivo uzbune zbog gripe, izazvanog virusom H1N1, koji je sada na najvišem, šestom nivou, izjavio je u petak portparol te organizacije Gregory Hartl.
  • Na kraju pandemski virus postaje kao virus sezonskog gripa, ali za to obično treba dvije do tri godine. Kada dovoljan broj osoba bude vakcinisan protiv gripe H1N1, ili kada veliki broj osoba preboli tu bolest, tada se ona teže širi. Počinje da se ponaša više kao sezonsk gripa, rekao je Hartl.

  • To se još nije desilo, tako da će šesti nivo uzbune ostati na snazi dok čovječanstvo ne bude spremnije za borbu protiv virusa H1N1, rekao je on.

Hartl je dodao da nema znakova da je virus mutirao u opasniji ili lakši oblik u odnosu na oblik identifikovan u Meksiku i SAD-u početkom godine, ocijenivši to kao pozitivno, prenosi Reuters.

U najnovijem izvještaju WHO-a, objavljenom u petak, kaže se da je sezona bolesti koje liče na grip neuobičajeno rano počela ove jeseni na sjevernoj hemisferi, jer virusi gripe bujaju u hladnijim krajevima i obično najveći udar bolesti nastupa zimi.

Dok je u tropskim dijelovima dvije Amerike i Azije zabilježen pad širenja gripe, u nekim evropskim zemljama i naročito u Japanu, u velikim gradovima, došlo je do porasta broja osoba s respiratornim bolestima. Ista situacija je i u SAD-u, Meksiku i Kanadi, navodi se u izvještaju WHO-a.