Svijet
0

Washington: Iran je u stanju napraviti bombu za 15 mjeseci

FENA
Pomoćnik američke državne tajnice zadužen za neširenje nuklearnog oružja Stephen Rademaker ocijenio je u srijedu u Moskvi da je Iran sposoban napraviti nuklearnu bombu za petnaest mjeseci.

"Iran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) dao do znanja kako namjerava konstruisati 3.000 centrifuga do sljedeće jeseni. Računamo da kaskada od 3.000 strojeva može proizvesti dovoljno visoko obogaćenog urana za proizvodnju nuklearnog oružja za 271 dan", izjavio je Rademaker na konferenciji za štampu.

"Znamo da je Sjeverna Koreja najavila povlačenje iz Sporazuma o neširenju nukleranog oružja", dodao je američki zvaničnik u posjeti Moskvi, gdje s kolegama iz grupe G-8 priprema samit grupe koji će se ovog ljeta održati u Sankt Peterburgu.

"Mislim da činjenice same govore, a razlozi zbog kojih bismo trebali biti zabrinuti jasni su", izjavio je Rademaker.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u utorak da će se Iran "uskoro pridružiti klubu zemalja koje imaju nuklearnu tehnologiju".

"Apsolutno nikakvu odluku nije donijela moja vlada niti vlada neke druge zemlje o upotrebi vojne sile" protiv Irana, kazao je Rademaker odgovarajući na pitanja novinara.