Svijet
0

Washington će smanjiti broj vojnika u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države mogle bi značajno smanjiti svoj kontingent u Iraku iduće godine, bez obzira na to ko će biti budući predsjednik nakon novembarskih izbora, objavio je dnevni list USA Today u ponedjeljak.

List, koji navodi vojne stručnjake i nedavna zvanična saopćenja, ipak dodaje da američki vojni dužnosnici ostaju oprezni na eventualno povlačenje trupa.

"Mislim da ova nastojanja nije moguće zaustaviti", rekao je Jack Keane, bivši zamjenik zapovjednika Glavnog stožera u mirovini.

"Doći će do značajnih smanjenja trupa tokom 2009., bez obzira ko bude izabran za novog predsjednika", rekao je on za ovaj list.

Irački premijer Nuri al-Maliki također izražava svoj optimizam, izjavljujući da su "pobijedili teroriste" u Iraku, piše USA Today.

Međutim američki vojni dužnosnici ostaju oprezni, piše list. General vojnog korpusa Lloyd Austin, druga ličnost američke vojske u Iraku, izjavio je nedavno da su "napredovanja u Iraku slaba".

Istovremeno raste nasilje u Afganistanu, što pojačava pritisak za pomjeranje više trupa iz Iraka prema Afganistanu, navodi ovaj američki list.

Zapovjednik Glavnog stožera američkih snaga admiral Michael Mullen kazao je da želi poslati više vojnika u Afganistan, ali ne na štetu napretka postignutog u Iraku, piše USA Today.

Četiri od pet dodatnih brigada već su napustile zemlju, piše list. Posljednja brigada sprema se krenuti ovog mjeseca.

Nakon odlaska pet brigada, u Iraku će ostati oko 140.000 američkih vojnika.