Svijet
0

Washington će krivično goniti Assangea

SRNA
Julian Assange
Julian Assange
Američki ministar pravde Eric Holder proučava pravne mogućnosti radi krivičnog gonjenja Juliana Assangea, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden, nazivajući osnivača "Wikileaksa" "teroristom visoke tehnologije".

"Ako je planirao zavjeru zajedno sa jednim američkim vojnikom kako bi došao u posjed tajnih dokumenata, to je potpuno drugačije nego kada bi se ti dokumenti predali nekom novinaru", rekao je Biden za mrežu NBC.

Američki zakon o špijuniranju iz 1917. godine nije skrojen za takve slučajeve, jer treba dokazati da "Wikileaks", koji je objavio hiljade američkih diplomatskih depeša, nije tradicionalna vrsta medija.

Tužioci u američkom ministarstvu rade na drugoj pravnoj osnovi. Oni žele da prikupe dokaze da je osnivač "Wikileaks" planirao zavjeru", podstičući i sarađujući sa američkim vojnikom Bradleyjem Manningom, osumnjičenim da je "Wikileaks" predao hiljade dokumenata.

Assange je demantovao da je ikad vidio Manninga.

Optužba za zavjeru omogućila bi američkoj administraciji da Assangea tereti za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti, tvrdeći da su tradicionlni mediji i dalje pokriveni slobodom mišljenja koja je zagarantovana usavom.

"Taj čovjek je napravo stvari koje su pričinile štetu, ugrozile život i posao nekih osoba u svijetu. Otežao je vođenje poslova sa našim saveznicima i prijateljima", rekao je Biden, dodajući da sada neki svjetski lideri, zabrinuti zbog skandala, traže da se sa njim sastanu u četiri oka, a ne sa brojnim saradnicima. 
Pritisak pravosuđa sve je teži na Assangeu, koji se nalazi u Engleskoj i bori se protiv izručenja u Švedsku, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje.

Assange je rekao da je veoma moguće da će SAD pokušati da traže njegovo izručenje zbog diplomatskih poruka.