Državni udar na Madagaskaru
0

Vojska zauzela predsjedničku palatu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pripadnici madagaskarske vojske koji podržavaju opozicionog lidera Andrija Radžoelina u njegovoj borbi protiv predsjednika Marka Ravalomanana zauzeli su u ponedjeljak predsjedničku palatu i centralnu banku u prestonici Antananarivo, potvrdio je neimenovani pukovnik.

Kada su tenkovi ušli na posjed predsjedničke palate nisu praktično naišli ni na kakav otpor, ali odjeknulo je nekoliko eksplozija i čuli su se puščani rafali, potvrdili su očevici, javio je Reuters.

Predsjednik Ravalomanana se nije nalazio u predsjedničkoj palati kada su kontrolu preuzeli pristalice opozicije. On se nalazi u drugoj predsjedničkoj palati udaljenoj 10 kilometara od centra prestonice.

Vojska na Madagaskaru je od dobijanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine tradicionalno neutralna. Međutim u trenutnoj političkoj krizi, koja je počela u januaru, ona se stavila na stranu opozicionog lidera Radžoelina koji traži ostavku predsjednika Ravalomanana.

Pukovnik Andre Ndriaridžaoana je na konferenciji za štampu objasnio da će vojska podržati Radžoelina ukoliko on može da riješi probleme zemlje. Njega su podržali mnogi visoki zvaničnici policije i vojske.