Italija
0

Vojska uklanja smeće, a policija prisilno blokira prosvjednike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pripadnici talijanske vojske intervenirali su u ponedjeljak u Napulju i okolici u teškoj situaciji s otpadom po ulicama, a policija je probila obruč prosvjednika koji su sprečavali dolazak do odlagališta smeća.

Talijanska vlada lijevog centra Romana Prodija naredila je intervenciju vojske koja od ranih sati u ponedjeljak sa svojim sredstvima sakuplja smeće po ulicama, a snage reda su probile blokadu prosvjednika na cesti u mjestu Pianura, prema odlagalištu smeća u mjestu Contrada Pisani koje je ponovno otvoreno. Prosvjednici su bacali kamenje na policiju, koja je odgovorila sredstvima prisile, navode mediji.

U Napulju i okolici ima oko 100 hiljada tona smeća na ulicama, a brda smeća sprečavala su prilaze školama koje su danas otvorene nakon novogodišnjih blagdana.

Buldožerima su otvoreni prilazi školama, ali mnogi roditelji iz prosvjeda nisu danas poslali djecu u škole u Napulju i okolici.

Oporbeni desni centar traži ostavku predsjednika regije Campanije Antonija Bassollina iz lijevog centra, koji priznaje kako je njegov pokušaj za rješavanje već desetljetnog problema sa smećem propao, ali ne namjerava podnijeti ostavku, prenijela je Hina.

O problemu smeća u Napulju raspravlja se i u Bruxellesu, a Evropska unija prijeti sankcijama Italiji zbog zagađivanja.