Moammar Gaddafi
0

"Vođe zračnih udara treba da idu, a ne ja"

FENA
Moamer Gaddafi (Foto: SkyNews)
Moamer Gaddafi (Foto: SkyNews)
Libijski čelnik Moammar Gaddafi zauzeo je prkosan stav nakon što su ga napustila dva bliska saradnika, rekavši da nije on taj koji treba da ide, već su to zapadni lideri koji su desetkovali njegovu vojsku i koji smjesta treba da podnesu ostavke.

Gaddafijeva poruka objavljena je kasno sinoć na nacionalnoj televiziji, ali bez njegove slike, javio je AP.

Bijela kuća ocijenila je da se unutrašnji krug saradnika libijskog vođe očigledno raspada odlaskom ministra vanjskih poslova Mousse Kousse u London.

Sinoć je i bivši libijski ministar vanjskih poslova Ali Abdusalem Treki, koga je Gaddafi imenovao za ambasadora pri UN-u, saopćio da napušta tu dužnost.

Treki je u poruci na internet stranici, uz obavještenje o napuštanju Gaddafija, naveo da "narod ima pravo da živi u slobodi i demokratiji i uživa u dobrom životu".

Gaddafi je optužio lidere zemalja koje napadaju njegove snage da su "zaraženi ludilom vlasti".

  • Rješenje tog problema je da smjesta podnesu ostavke da njihovi narodi pronađu zamjene za njih, prenijela je državna novinska agencija Jana Gaddafijeve riječi.

Libijske vladine snage vratile su inicijativu i u dramatičnom obratu protjerale pobunjenike iz nekoliko gradova duž obale koje su opozicionari zauzeli proteklog vikenda uz pomoć zračnih napada zapadne koalicije.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD-a admiral Michael Mullen izjavio je da loši vremenski uslovi ove sedmice ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji, što omogućava napredovanje Gaddafijevih snaga.

Mullen je rekao i da su Gaddafijeve snage konsolidovale položaje južno od grada Adjdabiya i da se očekuje da će ponovo izvesti ofanzivu na uporiše pobunjenika u Benghaziju.

Pobunjenici su satisfakciju našli u vijestima o odlascima Gaddafijevih bliskih saradnika.

  • Vjerujemo da se režim urušava iznutra, rekao je predstavnik opozicije Moustafa Geriani u Benghaziju, uporištu pobunjenika.

On je uporedio Gaddafija s "ranjenom zvijeri", rekavši da je sada najopsniji.

Zamjenik ambasadora u libijskoj misiji pri UN-u Ibrahim Dabashi, koji sada podržava opoziciju, tvrdi da većina najviših libijskih zvaničnika pokušava da prebjegne, ali da su pod striktnom kontrolom i da imaju problema da napuste zemlju.

Takve vijesti je, međutim, teško provjeriti, a u Tripoliju svi govore da su lojalni Gaddafiju.

Upitan da li je jedan od onih koji su pobjegli u Tunis, što je objavljeno u izvještaju televizije Al Jazeera, visoki zvaničnik za naftu Shoukri Ganem izjavio je Reutersu telefonom kasno sinoć da to nije tačno.

  • U svojoj sam kancelariji i biću na televiziji za koji minut, dodao je on.

Televizija Al Jazeera sinoć je ponovo javila da izvjestan broj osoba bliskih Gaddafiju napušta zemlju i odlazi u susjedni Tunis. Televizija nije navela druge detalje, niti imena tih funkcionera.

Agencije ocjenjuju da najveća opasnost po Gaddafija nisu pobunjenici koji, uz pomoć zračnih udara zapadnih snaga, pokušavaju da dopru do Tripolija, već je to osipanje podrške režimu.

Poslije odlaska ministra Kousse, libijski vođa se sada oslanja uglavnom na članove svoje porodice i svoje pleme Gaddafu. Njegovo pleme je, međutim, relativno malo među oko 140 plemena koja još u velikoj mjeri utiču na život oko šest miliona Libijaca.

Gaddafiju je zato potrebna podrška drugih plemena čiju naklonost je "kupio" tokom godina dovođenjem njihovih pripadnika na vodeće političke funkcije i vojne položaje.

Njihova vjernost već blijedi. Zračni udari ciljaju vojsku u kojoj plemenski pripadnici čine glavninu, što je i cilj - kako bi ih uvjerili da Gaddafi mora da ide.

Gaddafijevi najvažniji saveznici su iz plemena Varfala i Magara, koja su i najveća u zemlji sa po oko milion članova. Jedan od Gaddafijevih oslonaca, šef vojne obavještajne službe Abdullah Senushi, Gaddafijev je zet.

Članovi oba plemena zauzimaju većinu visokih položaja u vojsci i vladi i od njihovog svrstavanja zavisiće i Gaddafijeva budućnost.