Niger
0

Vođe puča suspendovale ustav i raspustile državne institucije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vođe puča u Nigeru, kojim je u četvrtak navečer svrgnut predsjednik Mamadou Tandja, saopćili su da su suspendovali ustav i raspustili sve državne institucije u toj zemlji na zapadu Afrike.

"Niger sada predvodi Vrhovno vijeće za vraćanje demokratije", izjavio je na državnoj televiziji pukovnik Gukoie Abdoul Karimu, portparol vojne hunte.

Pukovnik Karimu je naglasio da će se nova vlast ponašati s jednakim poštovanjem prema svim građanima i pozvao je međunarodnu zajednicu da ima povjerenja u novi režim.

Svjetske novinske agencije su prethodno izvjestile da su predsjednika Tandja i njegove ministre zarobili vojnici kada su upali u predsjedničku palatu poslije četvorosatnog okršaja, u kojem su poginula trojica vojnika.

U Niameyu, glavnom gradu Nigera, prethodno je izbio oružani sukob, iz tenkova su ispaljivane granate i očevici tvrde da se iznad predsjedničke palate vidio dim.

Reuters je podsjetio da je bivši vojni oficir Tandja prvi put izabran za predsejdnika Nigera 1999., a drugi put je osvojio mandat na izborima 2004.

Prošle godine je Tandja raspustio skupštinu i proveo ustavne reforme kojima je dobio veću moć i produžio sebi predsjednički mandat koji je istekao u decembru 2009.

Tim odlukama izazvao je političke tenzije u zemlji i kritike međunarodne zajednice, koja je uvela sankcije Nigeru, siromašnoj državi bez izlaska na more.

Niger, bivša francuska kolonija, ima preko 15 miliona stanovnika na prostoru od 1,2 miliona kvadratnih kilometara.