"Oslobađanje Palestine"
0

Vođa Hamasa obećao pobjedu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najutjecajniji vođa Hamasa u Gazi Mahmud al-Zahiri obećao je u ponedjeljak, u svom prvom televizijskom obraćanje od početka izraelske ofanzive, "pobjedu" svog pokreta prema Izraelu i "brisanje" jevrejske države.

"Pobjeda dolazi zahvaljujući Bogu", rekao je on u svom govoru na televizijskom kanalu islamističkoga pokreta Al-Aqsa.

Oružana struja Hamasa Brigada Ezzedin al-Qassam dala je najljepši primjer u sukobu s vojskom koju svijet smatra nepobjedivom. Vi ćete je pobijediti zahvaljujući Bogu",rekao je on.

"Patnje koje danas proživljavamo pomoći će nam da ostvarimo naše nacionalne ciljeve sutra", rekao je on, dodavši da Hamas neće nikada odustati od "oslobađanja Palestine".

"S ovom agresijom, neprijatelj je sam sebe osudio dajući svijetu razloge za brisanje ovog entiteta u Palestini", rekao je al-Zahar.

"Oni su legalizirali ubijanje svoje vlastite djece ubijajući djecu Palestine. Oni su legalizirali uništavanje sinagoga i škola udarajući po našim džamijama i našim školama", rekao je on.

On se posebno okomio na Ujedinjene narode i Zapad, općenito ih optuživši da ne čine ništa da spriječe izraelsku ofanzivu te ponovo zahtijevao "kraj agresije, povlačenje izraelskih snaga i ukidanje blokade" prije razgovora o eventualnom prekidu vatre.