Nakon 7. oktobra
59

Vlasnik poznatog sajta za odrasle donirao milione dolara izraelskom lobiju u SAD-u

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vlasnik OnlyFansa , milijarder, Leonid Radvinsky, i njegova supruga navodno suobećali 11 miliona dolara moćnom izraelskom lobiju (AIPAC.) Radvinsky je negirao da je dao ili obećao donaciju.

Prema povjerljivim internim dokumentima koje je pregledao američki istraživački potal The Lever, AIPAC je izvijestio o velikom prikupljanju sredstava od 90 miliona dolara u mjesecu nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Jedan se doprinos istaknuo: obećanih 11 miliona dolara od "Gospodin Anonimni" i Katie Chudnovsky, najveći navedeni doprinos u dokumentima.

Lever je uspio potvrditi da su osobni podaci navedeni uz donaciju identificirali "Gospodina Anonimninog" kao Radvinskog, koji je vlasnik platforme za pretplatu na blogove OnlyFans, koja se općenito povezuje sa sadržajem za odrasle.

Dok su neki od onih koji su imenovani u dokumentima potvrdili da su pridonijeli AIPAC-u, Radvinsky i još dvoje zanijekali su da su donatori.

Vlasnik negira sve

"Nisam donirao niti obećao 11 miliona dolara", rekao je Radvinsky za The Lever, dodajući da se ta izjava "odnosi na mene / moju fondaciju / moju obitelj." Vlasnik OnlyFansa odbio je dati objašnjenje zašto su on i njegova supruga donatori ili adresnu dokumentaciju koja pokazuje bankovni transfer.

Osnovan 1963., AIPAC je najmoćnija proizraelska lobistička organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je dugo imala utjecaj na politiku američke vlade prema Izraelu, grupa je 2022. objavila da će pokrenuti pridruženi super PAC koji će direktno učestvovati na izborima. U svom kratkom postojanju, super PAC je uložio desetine miliona dolara u svoje napore da porazi progresivne kandidate koji su kritični prema Izraelu.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa AIPAC je pokrenuo usklađene napore kako bi osigurao stalnu podršku Izraelu od američke vlade. Dok međunarodni sudovi, zagovornici i organizacije za ljudska prava kritikuju izraelski osvetnički napad na Gazu kao flagrantno kršenje ljudskih prava, pa čak i kao potencijalni genocid , AIPAC nastavlja vršiti pritisak na zakonodavce da podrže političku i vojnu podršku zemlji.

Moćni lobi

Na svojoj web stranici grupa ima čitav resursni centar posvećen izvještavanju o ratu između Izraela i Gaze. Stranica sadrži centre za pozive i e-poštu koji posjetiteljima pomažu u kontaktiranju zakonodavaca, alate za društvene medije i popise proizraelskih novinskih kuća, utjecajnih osoba i novinara.

Ranije ovog mjeseca izvještaj The Intercepta otkrio je da je AIPAC-ov odbor za političko djelovanje donirao 95.000 dolara predsjedavajućem Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu u novembru – nedugo nakon što je 3. novembra pomogao osigurati prolazak paketa pomoći Izraelu od 14 milijardi dolara.

Dok su napad od 7. oktobra i rat koji je u toku postali centralni dio AIPAC-ove strategije lobiranja i prikupljanja sredstava, očekuje se da će organizacija ove godine raditi na održavanju svog utjecaja trošenjem na izborima, posebno jer se pojačavaju kritike u vezi s ulogom Sjedinjenih Američkih Država u potpori Izraelu u napadu na Gazu.