Dvostruki aršini Beograda
32

Arnaut: Rezolucija je 2015. imala podršku 2/3 većine u Vijeću sigurnosti, pa BiH nije proglasila pobjedu

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut na jednostavan način je objasnio zašto su reakcije iz Srbije povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija potpuno promašene.

Vlasti u Srbiji pokušavaju umanjiti značaj usvojene Rezolucije stavljanjem glasova protiv (19) i onih koji su bili neutralni (68) u jednu grupu nasuprot glasovima za Rezoluciju (84).

On je dao primjer glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a iz 2015. godine kada je ono glasalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

"Tada je bilo 10 glasova za, 4 suzdržana i 1 protiv. Uprkos takvom omjeru, niko iz BiH nije tada proglasio pobjedu jer je taj jedan glas protiv bila Rusija, koja ima veto, i rezolucija zbog toga nije usvojena", rekao je Arnaut.

Istakao je da su takva pravila.

"Pravila u Generalnoj skupštini UN-a su drugačija. Dovoljno je više glasova za od glasova protiv i niko nema veto. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je tu usvojena jer su 84 zemlje glasale za, a samo 19 protiv. BiH poštuje pravila, Srbija očito ne. Ni u međunarodnim organizacijama, a ni pravila ratovanja", rekao je Arnaut.

Napomenuo je da države svoje strategije u međunarodnim forumima zasnivaju na pravilima.

"Samo bi Srbija da proglasi pobjedu bez obzira na pravila. Ali međunarodni poredak tako ne funkcioniše- Rezolucija je usvojena. Pomirite se s tim i postupite po njoj", zaključio je Arnaut.