Zakon u pripremi
20

Tuzli potreban centar za liječenje ovisnosti kod maloljetnika jer ih sve više ulazi u svijet kockanja

A. K.
Kockanje je postalo ozbiljan problem u TK (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Kockanje je postalo ozbiljan problem u TK (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Prije skoro godinu dana bh. javnost je frapirala informacija da je maloljetnik s pištoljem došao u osnovnu školu u Lukavcu, izvršivši napad na profesora. Sve nadležne institucije tada su se "digle na noge", a donesen je set mjera, među kojima je i osnivanje centra za liječenje ovisnosti.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona prije nekoliko dana su razmatrali sigurnosnu situaciju u obrazovnom sistemu, posebno se osvrnuvši na doneseni set mjera nakon oružanog napada u Lukavcu.

Tom prilikom je ukazano i na vršnjačko nasilje koje je prisutno u školama te problem kockanja koji je zastupljen među srednjoškolcima.

Doneseno više od 50 mjera

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović kaže da je nakon oružanog napada u Lukavcu usvojen set sa više od 50 mjera. Navodi da su kratkoročne uglavnom realizirane, dok su u fazi implementacije one srednjoročnog karaktera.

"Uglavnom smo zadovoljni dinamikom realizacije dosadašnjih mjera. U narednom periodu nam preostaje osnivanje centra za liječenje ovisnosti, kao i stvaranje boljih uvjeta za smještaj djece u psihijatrijsku ustanovu", kaže Mehanović.

Informacijom o provedenim mjerama koje su donesene za sprečavanje maloljetničke delikvencije nezadovoljni su iz opozicije, ali iz MUP-a TK ističu da su mnoge od njih dugoročne te da rezultati ne mogu biti vidljivi odmah.

"Ovo je jedna od obaveza koje proizilaze od prošle godine kada je Skupština TK razmatrala informaciju na bazi događaja iz Lukavca. Tad je usvojeno više od 50 mjera i mi periodično izvještavamo o tim mjerama, one kratkoročne koje su tada donesene su uglavnom realizovane", naveo je Mehanović.

Kada je riječ o centru za tretman bolesti ovisnosti kod maloljetnika, potreba za njim je posebno izražena u Tuzlanskom kantonu. Naime, ova regija naše zemlje najpogođenija je kockanjem, a ova ovisnost posebno je izraženo kod mladih.

Samo u prošloj godini, tamošnji građani su ostavili više od 300 miliona KM u kladionicama, a među njima su i srednjoškolci koji umjesto za užinu, džeparac daju na tu pošast.

Osam posto mladih razvilo patološke kockarske probleme

Iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ranije su upozorili da je okvirno 70 posto mladih bar jednom u životu igralo igre na sreću, a od toga je osam posto onih koji su razvili već patološke kockarske probleme.

Tome najviše doprinosi sve veći broj kladionica koje se nalaze u blizini škola, a stručnjaci za to najviše krive privređivače igara na sreću koji krše zakon i to bez posljedičnih sankcija.

Kako navode inicijatori iz Skupštine TK, u centru za tretman bolesti ovisnosti svim maloljetnicima iz najvećih rizikogrupa pomagalo bi se prije svega blagovremenom identifikacijom, a zatim dijagnostikom te liječenjem uočenih poremećaja. Kroz resocijalizaciju bi se nastojalo pacijenta vratiti u normalne društvene tokove.

Kada bi zvanično moglo uslijediti otvaranje centra za sada se sa sigurnošću ne može reći jer raniji pokušaj nije uspio. Naime, nedavno se pristupilo donošenju nacrta zakona za osnivanje ovakve institucije, ali su Ministarstvo zdravstva TK i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK vratili dokument na doradu.