Dementovao optužbe za pirateriju
0

Vlasnik Megauploada zadržan u pritvoru

SRNA
Kim Schmitz (desno) (Foto: AFP)
Kim Schmitz (desno) (Foto: AFP)
Osnivač web-sitea za razmjenu fajlova Kim Dotcom zadržan je odlukom novozelandskog suda u pritvoru, iako je demantovao optužbe za internetsku pirateriju i pranje novca i rekao da vlasti pokušavaju da ga potpuno ocrne.

Tužilaštvo smatra da postoji rizik od bjekstva optuženog avionom, pošto se vjeruje da nisu otkrivena sva sredstva kojima Dotcom raspolaže u inozemstvu.

"FBI vjeruje da otkriveni novac nije sve što Dotcom ima na računima u inostranstvu", izjavio je tužilac.

Advokat optuženog rekao je da ne postoji rizik da će njegov klijent pobjeći ili ponovo pokrenuti posao, pošto potpuno sarađuje sa istražnim organima. Njemu su oduzeti pasoši, računi su mu zamrznuti i karakteriše ga prepoznatljiv izgled.

"On nije osoba koja bi prošla nezapaženo kroz carinu ili imigracionu provjeru i kontrolu", izjavio je advokat odbrane  Paul Davison. Njemački državljanin Dotcom, poznat i pod imenom Kim Schmitz, visok je oko dva metra i težak 130 kilograma.

Vlasti SAD zahtijevaju da im on bude izručen, pošto ga terete za upravljanje šemom kroz koju je zaradio 175 miliona dolara za nekoliko godina kršenjem autorskih prava na filmove, muziku i ostali zaštićeni materijal.

Advokat Megauploada tvrdi da je kompanija samo ponudila prostor za skladištenje podataka.
Tužiteljica Anne Toohey rekla je da su još dva muškarca uhapšena u Evropi u okviru ovog slučaja na osnovu globalnh naloga za hapšenje.

Dotcom (38) i još tri osobe, uhapšeni su prije tri dana tokom racije novozelandske policije na njegovom imanju, na zahtjev američkog Federalnog istražnog biroa. 

Policija je saopštila da se Dotcom zabarikadio u specijalnu prostoriju i aktivirao brojne elektronske brave, iako su se pripadnici snaga reda jasno predstavili kada su došli na imanje.