Svijet
5

Sud u Novom Zelandu odlučio: Kim Dotcom može biti izručen SAD-u

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osnivač servisa za pohranjivanje podataka Megauploada Kim Dotcom može biti legalno izručen SAD-u, objavio je Vrhovni sud Novog Zelanda.

Sjedinjene Američke Države traže Dotcoma zbog nekoliko tačaka optužnice, među kojima je prevara i kršenje autorskih prava. I njegova trojica kolega mogu biti izručena. Svi su rekli da će se žaliti na ovu odluku.

Megaupload koji je ukinut 2012. godine omogućavao je milionima ljudi da skidaju digitalni sadržaj kao što su filmovi, muzika i TV emisije.

Vrhovni sud je kazao kako optuženi ne mogu biti izručeni samo na osnovu navodnih kršenja autorskih prava, jer "online komunikacija koja je povezana s autorskim pravima, a postavljena je u svrhu informisanja javnosti, nije krivično djelo u Novom Zelandu".

Ipak, ako ih budu tražili po osnovu prevare, onda će biti izručeni. Ova odluka ne pokazuje da li je Dotcom kriv ili ne, već samo daje pristup SAD-u da provede ovaj slučaj na sudu.

Dotcom i njegove kolege Mathias Ortmann, Bram van der Kolk i Finn Batato optuženi su za kršenje autorskih prava, urotu, reketarenje i pranje novca.

"Pobijedio sam jer me neće poslati u SAD zbog kršenja autorskih prava, ali sam ipak izgubio jer je riječ o političkoj presudi. Sudije kojima su politički pogledi i karijera iznad zakona, ne trebaju biti sudije", tvitao je Dotcom.