Stručnjaci nezadovoljni
0

Vlada Novog Zelanda najavila ukidanje postojećeg zakona o pušenju

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novoformirana vlada Novog Zelanda planira ukinuti odredbe koje se odnose na zabranu pušenja. Riječ je o zakonu koji je uvela vlada Jacinde Ardern prema kojem bi se od naredne godine zabranila prodaja cigareta osobama rođenim nakon 2008. godine.

Zdravstveni stručnjaci oštro su kritikovali najavljene izmjene.

"Zgroženi smo. Ovo je nevjerovatno retrogradan korak prema vodećim svjetskim i odličnim zdravstvenim mjerama", rekao je profesor Richard Edwards, istraživač kontrole duhana i stručnjak za javno zdravlje na Univerzitetu Otago.

On je za BBC kazao da je većina zdravstvenih grupa na Novom Zelandu zgrožena potezom vlade i poziva ih da povuku odluke.

Prošle godine je usvojeni zakon naišao na međunarodnu afirmaciju uz istraživačke modele koji podržavaju ključne reforme.

Mjere su uključivale ograničavanje broja prodavača duhana i smanjenje nivoa nikotina u cigaretama.

Modeliranje je sugeriralo da bi zakoni o zabrani pušenja mogli spasiti do 5.000 života svake godine.

Vjeruje se da su zakoni Novog Zelanda inspirisali vladu Velike Britanije u septembru da objavi sličnu zabranu pušenja za mlade ljude.

Međutim, vlasnici trafika i prodavnica kritikovali su gubitak prihoda - čak i uz državne subvencije.

Neki zastupnici, uključujući novog premijera Chrisa Luxona, također su tvrdili da bi zabrana dovela do crnog tržišta duhana.

Međutim, njegova Nacionalna stranka, koja je osvojila 38 posto glasova na izborima 14. oktobra, nije spomenula zakone bez pušenja tokom predizborne kampanje.

Najava nove ministrice finansija Nicole Willis u subotu da će vlada ukinuti zakone šokirala je zdravstvene stručnjake koji su vjerovali da će ta politika biti netaknuta.

Novi Zeland i dalje ima za cilj da smanji svoju nacionalnu stopu pušenja na 5 posto do 2025. godine, s ciljem da je na kraju potpuno eliminira.