Bezdimni proizvodi
46

Elektronske cigarete imaju potencijal da se broj pušača u BiH godišnje smanji za nekoliko desetina hiljada

B. R.
Johann Mason, direktorica MOHRE-a
Johann Mason, direktorica MOHRE-a
U Rovinju je prošle sedmice održana edukacija na temu "Novi proizvodi - znanost i inovacije" na kojoj su stručnjaci iz ove oblasti predstavnike medija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije upoznali sa zdravstvenim prednostima novih proizvoda bez sagorijevanja kao prelaznim korakom ka prestanku pušenja.

Nove kategorije proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice, višestruko su manje štetni od cigareta i znatno učinkovitiji za prestanak pušenja od svih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija, što potvrđuje sve veći broj naučnih istraživanja, zaključeno je.

Na seminaru su se stručnjaci osvrnuli i na istraživanje iza kojeg stoji "Cochrane", globalna nezavisna mreža istraživača u području zdravlja koja radi na način da stručnjaci-istraživači upoređuju sve svjetske relevantne i recentne studije na određenu zdravstvenu temu i donose nezavisni zaključak koji se objavljuje Cochrane biblioteci, tj. zbirci kao bazi podataka koja pruža visokokvalitetne, nezavisne dokaze koji podržavaju donošenje odluka u zdravstvenoj zaštiti.

Cochrane naučna baza (Electronic cigarettes for smoking cessation) recenzirala je 78 postojećih studija sa više od 22.000 uključenih učesnika, a zaključeno je da su e-cigarete učinkovitije za prestanak pušenja od nikotinskih zamjenskih terapija između 33 i čak 100 posto.

Potencijal u Bosni i Hercegovini

Prema izračunu Cochrane mreže o uspješnosti e-cigareta u odvikavanju od pušenja, možemo izračunati efekat prelaska pušača na e-cigarete u zemljama regije. Naime, utvrđeno je da nešto više od 1,3 miliona pušača u Bosni i Hercegovini.

Broj pušača u našoj zemlji, koji potencijalno mogu prestati pušiti uz e-cigarete (prema naučno utemeljenim dokazima - Cochrane), ako se aktivno podstiču na prelazak s cigareta na e-cigarete, iznosi 80.400, što je trostruko više od procijenjenog broja pušača koji samostalno ili uz dostupne terapije prestaje pušiti svake godine u Bosni i Hercegovini. Takvo veliko povećanje prestanka pušenja u samo nekoliko godina značajno bi unaprijedilo javno zdravstvenu statistiku naše države.

Treba naglasiti da javne zdravstvene strategije širom svijeta žele ubrzati borbu protiv pušenja. Ključnu ulogu u tome imaju strategije smanjenja štete od duhana kojim odrasli pušači, koji na drugi način ne mogu prestati pušiti, prelaze na nove bezdimne proizvode.

Primjer Švedske

Također je na edukaciji konstatovano da su bezdimni proizvodi vrlo važni u borbi protiv pušenja, s napomenom da Evropska unija i još neke zemlje za cilj imaju da stopu pušenja do 2030., odnosno 2040. smanje na pet posto. U tom kontekstu je izdvojena Švedska.

Za Švedsku, koja je istaknuta kao jedna od najuspješnijih država u borbi protiv pušenja, rečeno je da će već ove godine postići prevalenciju od pet posto te da je u tome uspjela prvenstveno promocijom i korištenjem bezdimnih proizvoda.

Napomenuto je da Švedska, osim smanjenja broja pušača, ima najmanji broj preranih smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem u odnosu na ostatak EU. U prilog ovome je istaknut podatak da je u ovoj zemlji stopa oboljenja od raka pluća niža od prosjeka EU te da je ukupna stopa oboljenja od raka 41 posto niža od prosjeka EU.

Direktorica Mediteranskog instituta za smanjenje rizika po zdravlje (MOHRE) Johann Mason upravo se osvrnula na pitanje preuranjene smrti.

"Statistika pokazuje da će između trećine i polovine ljudi koji počnu i nastave pušiti doživjeti preuranjenu smrt. Iako korištenje elektronskih cigareta nije bezopasno, i Nacionalna akademija nauka, inženjeringa i medicine u Sjedinjenim Američkim Državama i nezavisna studija koju je naručio Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb u Engleskoj zaključili su da je vjerovatno da je korištenje elektronskih cigareta mnogo manje štetno od pušenja", navela je.

Naglasila je da je ta šteta 95 posto manja u odnosu na obične cigarete. Kako bi se postigli najbolji rezultati u borbi protiv pušenja, Mason je pozvala na više edukacije u školi, ali i u odrasloj dobi te na promociju alternativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda za dugogodišnje pušače koji ne mogu prestati pušiti ni na koji drugi način.

Profesor na frankfurtskom Univerzitetu za primijenjene nauke Heino Stover je sličnog mišljenja kao i Mason. Konstatovao je da postojeća politika kontrole duhana nije utemeljena na dokazima te da je diferencirana u svojim ciljevima. Također je sugerisao šta bi trebalo promijeniti po ovom pitanju.

"Znamo da su alternativni proizvodi za konzumiranje nikotina bez sagorijevanja manje štetni od cigareta i trebamo tu činjenicu uzeti u obzir pri regulaciji tih proizvoda. Zatim moramo poboljšati percepciju elektronskih cigareta/grijanih duhanskih proizvoda i raditi na edukaciji odraslih pušača o dobrobitima tih proizvoda na njihovom putu prema prestanku pušenja", poručio je Stover.

"Najveća intervencija u javnom zdravstvu"

Profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Ognjen Brborović je istakao ono što smatra razlogom za veliki broj pušača.

"Bilo kakva naučna diskusija o alternativnim nikotinskim i duhanskim proizvodima dovodi do zaključka da su ti proizvodi manje štetni od cigareta i da su već učinkovitiji u borbi protiv pušenja od standardnih nikotinskih zamjenskih terapija. No, dio zdravstvene struke i zdravstvenih vlasti i dalje nažalost ignorišu ta saznanja, braneći status quo, u kojem već godinama imamo kontinuirano visok broj pušača u Hrvatskoj, ali i zemljama regije", izjavio je.

Ognjen Brborović, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Ognjen Brborović, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Obrazložio je zašto misli da bi bezdimni proizvodi mogli biti najveća intervencija u javnom zdravstvu.

"Kada bi regulatori prihvatili potencijal tih proizvoda u borbi protiv pušenja i aktivno potaknuli prelazak odraslih pušača na te proizvode, napravili bi najveću javno-zdravstvenu intervenciju u posljednjih nekoliko desetljeća, s pozitivnim posljedicama po zdravlje pojedinaca i po javno-zdravstvene pokazatelje", konstatovao je.

Prema riječima doktora Brborovića, kvalitetnim reguliranjem tih proizvoda u cilju da se potakne prelazak odraslih pušača na njih, a da se istovremeno drugim mjerama kontrole i ograničavanja smanji dostupnost tih proizvoda za djecu i maloljetnike, jedina je mogućnost da se u srednjem razdoblju napravi značajan pomak u smanjenju broja pušača.

Predstavio je i devet mitova i činjenica o vapeu koje je objavio ugledni Zdravstveni zavod Velike Britanije (NHS), pa su učesnici seminara tako mogli saznati da je, primjera radi, mit da je nikotin veoma štetan po zdravlje, dok je istina da nikotin sam po sebi ne izaziva rak, bolest pluća, bolesti srca ili moždani udar te da, zapravo, mnoge druge toksične hemikalije sadržane u duhanskom dimu uzrokuju skoro svu štetu od pušenja.

"Zabrane nisu urodile plodom"

Doktorica porodične medicine Ljiljana Ćenan ocijenila je da ljekari nisu educirani oko postojećih načina kojima se može osigurati prestanak pušenja ili barem manje štetna alternativa pušenju. Tvrdi da zabrane pušenja ne daju rezultata.

"Ono što znamo jeste da su neučinkovite sigurno dostupne terapije koje možemo ponuditi pacijentima, odnosno slabo su učinkovite, a savjet 'moraš jednostavno prestati pušiti' ne daje rezultat. Zabrane bilo je vrste u stvarnom životu uglavnom ne urode plodom, nego prouzroče samo dodatne probleme, pa tako ne mogu riješiti ni kompleksan problem pušenja", izjavila je.

Ljiljana Ćenan, doktorica porodične medicine
Ljiljana Ćenan, doktorica porodične medicine

Ako se želi smanjiti broj pušača, kako je konstatovala, potrebno je imati širu kombinaciju mjera i alata, uključujući nove nikotinske i duhanske proizvode koji su dokazano manje štetna alternativa cigaretama.

Ćenan je ukazala da porodični ljekari mogu i žele imati puno aktivniju ulogu u smanjenju pušenja te da žele i trebaju imati kvalitetne, naučno utemeljene informacije o svim učinkovitim alatima kojima se pušačima može pomoći u borbi protiv njihove ovisnosti.

Kako smanjiti štetnost od duhana

Na edukaciji za medije u Rovinju kao ključnim za uspješnu primjenu strategije smanjenja štetnosti navedeni su:

  • Kvalitetna regulacija kojom se prepoznaje razlika između cigareta i bezdimnih proizvoda, usklađenost s naučnim spoznajama o manjoj štetnosti bezdimnih proizvoda te odraslim pušačima omogućava dostupnost širokog raspona kvalitetnih i provjerenih bezdimnih proizvoda;

  • Informisanje odraslih pušača o naučnim spoznajama i prednostima bezdimnih proizvoda;

  • Educiranje ljekara o bezdimnim proizvodima;

  • Sistemsko praćenje pušača i korisnika bezdimnih proizvoda i njihovog zdravlja;

  • Jačanje kontrola i zabrana korištenja svih duhanskih i nikotinskih proizvoda kod maloljetnika.

Za podsjetiti je i na to da su Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), Konvencija za kontrolu duhana Svjetske zdravstvene organizacije (FCTC) i Institut za javno zdravstvo Velike Britanije (PHE) su podržali politike smanjenja štete od duhana.