Ed Miliband
0

"Vlada Tonyja Blaira pogriješila kada je ušla u rat protiv Iraka"

FENA
Ed Miliband (Foto: AFP)
Ed Miliband (Foto: AFP)
Novoizabrani čelnik britanske opozicijske Laburističke stranke Ed Miliband rekao je da se stranka mora promijeniti nakon poraza na izborima u maju.

U govoru na konferenciji stranke u Manchesteru on je rekao da stranka mora ponovo steći povjerenje birača i kako želi da ona "istjera duhove prošlosti".

Ed Miliband je rekao da je laburistička vlada Tonyja Blaira pogriješila kada je ušla u rat protiv Iraka 2003. godine.

Dodao je da laburisti ne treba da se protive svim mjerama štednje koalicijske vlade desno od centra, iako je iznio ocjenu da ona smanjuje proračunski deficit suviše brzo i na način koji ugrožava rast gospodarstva.

Miliband je ocijenio kako je plan prethodne laburističke vlade da se budžetski deficit prepolovi do 2015. godine "dobra i odgovorna polazna tačka", prenio je BBC.

Takozvani strukturalni proračunski deficit britanske vlade je oko 150 milijardi funti i koalicijska vlada Davida Camerona planira ga smanjiti za 80 posto do 2015. godine do koje se moraju održati novi izbori.

Što se tiče sindikata, zahvaljujući čijoj podršci je izabran za čelnika stranke, Miliband ih je upozorio da "nauče lekcije iz prošlosti" i izbjegnu "val neodgovornih štrajkova", iako i dalje treba da brane interese najslabije plaćenih ljudi.