Svijet
0

Vjenčali se princ Charles i Camilla Parker-Bowles

NINA
Britanski prijestolonasljednik princ Charles se danas u Windsoru po drugi put oženio, ovoga puta s Camillom Parker-Bowles.

Vjenčanje je, po prvi put u historiji monarhije u Ujedinjenom Kraljevstvu, obavljeno po građanskoj proceduri u lokalnoj općini.

Sam čin vjenčanja je bio potpuno zatvoren za javnost, a fotografije neće biti objavljene, nego će već danas biti pohranjene u kraljevskom arhivu, a jedino će ih kraljica Elizabeta II. moći vidjeti.

Vjenčanju svoga sina i prijestolonasljednika u općini Windsor nije prisustvovala kraljica Elizabeta II., a nije bio ni njen suprug i Charlesov otac princ Philip. Svečanom činu je prisustvovalo samo 30 najbližih rođaka i prijatelja, među kojima i Charlesovi sinovi iz prethodnog braka s pokojnom princezom Dianom, prinčevi William i Harry.

Sve je bilo vrlo jednostavno, kraljevski dostojanstveno, a istodobno obično. Princ Charles i Camilla Parker-Bowles su se do općine, koja je manje od stotinu metara udaljena od kraljevskog zamka u Windsoru, dovezli kraljičinim Rolls-Rollsom. To je jedini automobil u Velikoj Britaniji koji nema registracijske oznake.

Poslije formalne procedure općinskog vjenčanja od nepunih pola sata kraljevski par se automobilom vratio u dvorac. Potom je u crkvi svetog Georgesa unutar dvorca održana vjerska ceremonija kraljevskog vjenčanja koju je držao nadbiskup Canterburyja Rowan Willimas.

Toj ceremoniji su prisustvovali i kraljica Elizabeta II. i princ Philip, kao i 800 visokih zvanica. Među zvanicama su i premijer Tony Blair i lideri vodećih političkih stranaka, kao i predstavnici stranih kraljevskih kuća i prijatelji princa Charlesa iz Britanije i svijeta.

Ponovna ženidba princa Charlesa je u Velikoj Britaniji izazvala razne kontroverze i bila je pod velikom sjenkom sudbine njegove prve žene, princeze Diane koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997.

Osim priča i ogovaranja, protiv ljubavi princa Charlesa kao da su bili i stvarni događaji. Vjenčanje je trebalo biti jučer, ali je odgođeno zbog sahrane pape Ivana Pavla II. Prije toga, princ Charles je želio da se vjenčanje obavi u zamku Windsor, a onda se ispostavilo da taj prostor nije registriran za takve "programe".

Bilo je dilema može li i vjenčanje u općini biti legalno jer se, prema jednom starom zakonu, budući kraljevi i kraljice ne mogu vjenčavati po građanskim zakonima. No, sve je ipak prošlo u redu pa je čak i vrijeme danas bilo naklonjeno Charlesu i Camilli.

Ovih dana je u Londonu i Windsoru vrlo loše vrijeme, jučer je padao i snijeg, a danas je izuzetno lijep dan pa se i to tumači kao neka vrsta poruke. Kroničari primjećuju da način današnjeg vjenčanja govori o tome koliko su se britanska monarhija i kraljevska kuća posljednjih godina promijenili.

Kada se Charles 1981. ženio Dianom to je bilo pravo kraljevsko vjenčanje sa svom pompom koje kraljevski status sa sobom nosi. Vjenčanje je obavljeno u londonskoj katedrali svetog Pavla, a direktan prenos je gledalo skoro milijardu ljudi diljem svijeta.

Sada se to dogodilo u lokalnoj općini gradića Windsor. To, ocjenjuju kroničari, svjedoči o nekoj vrsti demokratizacije monarhije pa u tom svjetlu današnje vjenčanje, usprkos svim sjenkama i kontaverzama, ima i širi, politički značaj. Vjenčanje Charlesa (57) i Camille (58) predstavlja finale jedne neobične ljubavne drame koja na trenutke liči i na modernu bajku. Camilla je prije 35 godina bila prva ljubav i djevojka princa Charlesa.

Po tadašnjim standardima kraljevske kuće ta veza nije bila "primjerena" i oni su krenuli odvojenim putevima. Princ Charles se kasnije oženio Dianom, a Camilla udala za časnika Andrewa Parkera Bowlesa.

Camilla je udajom za princa Charlesa dobila titulu Vojvotkinje od Cornwalla, što je kompromisno rešenje, jer njoj prema zakonu pripada titula princeze od Walesa, koju je imala i pokojna Diana.

Većina kroničara vjeruje da će Camilla za Charlesa biti mnogo bolja žena nego Diana, koja je bila medijska zvijezda i nije mnogo brinula za obaveze njenog muža.