Nije iznenađenje
0

Visoki dužnosnik NATO-a o ukrajinskoj protuofanzivi: Ovo je vrlo, vrlo teško vrijeme za njih

T. K.
Foto: Twiiter
Foto: Twiiter
Visoki dužnosnik NATO-a Rob Bauer komentarisao je ukrajinsku protuofanzivu, poručivši da je ona izuzetno teška.

"Izuzetno je teško, pogotovo ovakav tip operacije, ali mislim da je način na koji to rade za pohvalu. Morate shvatiti da je ovo vrlo teško vrijeme za njih", rekao je Bauer.

Naveo je da se protuofanziva protiv ruskih snaga pokazala teškom zbog mina i drugih prepreka, ali da su ukrajinske snage u pravu što su oprezne.

"Ljudi nikada ne bi smjeli misliti da je ovo lagani korak. To nikada neće biti", rekao je novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

Dodao je da se ukrajinske snage suočavaju s odbrambenim preprekama ponekad dubokim i do 30 kilometara dok pokušavaju probiti ruske linije.

Bauerovi su stavovi slični onima načelnika staba američke vojske Marka Milleya, koji je u petak kazao da će protuofanziva biti vrlo teška, vrlo duga i "vrlo, vrlo krvava". Naglasio je da su ukrajinske snage u pravu kada oprezno postupaju kako bi se izbjegli teški gubici dok ispituju moguće tačke proboja.

"Vidjeli smo u Normandiji u Drugom svjetskom ratu da je saveznicima trebalo sedam, osam, devet sedmica da stvarno probiju odbrambene linije Nijemaca. I stoga nije iznenađenje da to ne ide brzo", istakao je.

Bauer je rekao da se ukrajinske snage ne bi trebale suočiti s pritiskom ili kritikama jer ne djeluju brže.