Trebali danas glasati
0

Vlada RS-a iznenada i bez ikakvog objašnjenja iz NSRS-a povukla kontroverzni zakon o stranim agentima

S. Š.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Vlada Republike Srpske povukla je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kraće rečeno zakon o stranim agentima, koji je prethodno naišao na brojne kritike i negodovanja.
Ministar pravde na večerašnjoj sjednici NSRS-a saopćio je da je Vlada RS-a donijela odluku da iz skupštinske procedure povuče tzv. zakon o stranim agentima, bez prethodno ikakvog objašnjenja.

Zakon o stranim agentima bio je uvršten na dnevni red devete sjednice NSRS-a i to kao 24. tačka pod nazivom "Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija".

Ovaj zakon od prošle godine je tema brojnih rasprava, najviše negativnih kritika iz razloga što mnogi smatraju da je ovo udar na slobodu govora i da se suprotan evropskim vrijednostima.

U ranijem razgovoru za Klix.ba Ivana Korajlić iz Transaparency Internetional BiH je pojasnila šta su konkretne negativne promjene koje čekaju nevladin sektor u RS-u ako se zakon usvoji.

"Ono što je ključno za zakon nije pravljenje nekakvog registra u kojem će se svrstavati organizacije koji su tzv. agenti stranog uticaja, već je pitanje zabrane velikog broja aktivnosti i djelovanja udruženja. Zapravo, zabranjene bi bile 'političke aktivnosti', kako su ih nazvali, što podrazumijeva bilo kakvo djelovanje prema institucijama i prema vlastima. Bilo kakvo zagoravanje, inicijativa prema donosiocima odluka koja je u javnom interesu, to se smatra političkom aktivnošću i to je, prema ovom prijedlogu zakona, zabranjena aktivnost", kazala je ona.

Između ostalog, ovim zakonom se predviđa posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja.

Njime su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnijenje, te one koje "narušavaju integritet i Ustav RS".