Privredni kriminal
12

Vijetnamska milijarderka osuđena na smrt zbog prevare od 44 milijarde dolara

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijetnamska milijarderka Truong My Lan osuđena je danas na smrt zbog bankarske prevare u iznosu od 44 milijarde dolara.

Sud u Ho Ši Minu je 67-godišnju My Lan proglasio krivom za uzimanje 44 milijarde dolara zajmova od Sajgonske komercijalne banke (Saigon Commercial Bank) tokom 11 godina. Presuđeno je da mora da vrati 27 milijardi dolara, iznos za koji tužioci kažu da možda nikada neće biti naplaćen.

"Bilo je to najspektakularnije suđenje ikada održano u Vijetnamu, koje je pristajalo jednoj od najvećih bankarskih prevara koje je svet ikada vidio", piše BBC o ovom suđenju.

Dodaje se da je My Lan jedna od rijetkih žena u Vijetnamu koja je osuđena na smrt zbog privrednog kriminala. BBC piše da pojedini vjeruju da je smrtna kazna način da sud izvrši pritisak na nju da pomogne u lociranju nestalih milijardi.

Tokom sudskog procesa saslušano je 2.700 osoba u svojstvu svjedoka, a u proces je bilo uključeno deset državnih tužilaca i oko 200 advokata.

Dokazi su bili prikupljeni u 104 kutije ukupne težine šest tona. Postupak je vođen protiv 85 optuženih zajedno sa Truong My Lan, koja je negirala optužbe.

Truong My Lan dolazi iz kinesko-vijetnamske porodice u Ho Ši Minu, nekadašnjem Sajgonu. Grad je dugo bio motor vijetnamske privrede, datira još iz vremena kada je bila antikomunistička prijestolnica Južnog Vijetnama, sa velikom zajednicom etničkih Kineza.

BBC prenosi da je My Lan je počela kao prodavačica na pijaci, prodavajući kozmetiku sa svojom majkom, ali je počela da kupuje zemlju i imovinu nakon što je Komunistička partija započela period ekonomske reforme, poznat kao Doi Moi, 1986. godine. Do 1990-ih, posjedovala je veliki broj hotela i restorana.

Iako je Vijetnam van svojih granica najpoznatiji po brzorastućem proizvodnom sektoru, kao alternativni lanac snabdijevanja Kini, većina bogatih Vijetnamaca zarađivala je špekulišući imovinom.

Optužili su je da je koristila tu moć da postavlja svoje ljude za menadžere, a zatim im naložila da odobre stotine kredita mreži lažnih kompanija koje je kontrolisala. Njeni krediti su, prema iznetim dokazima, činili 93 posto svih kredita Sajgonske komercijalne banke.