Koštala ga 15.000 dolara
61

Vijetnamac napravio drvenu repliku kamioneta Tesla Cybertruck, poklonit će je Elonu Musku

B. R.
Drvena replika kamioneta Tesla Cybertruck (Foto: ND-WoodArt/EPA-EFE)
Drvena replika kamioneta Tesla Cybertruck (Foto: ND-WoodArt/EPA-EFE)
Vijetnamac Truong Van Dao je potrošio 15.000 dolara da bi napravio drvenu repliku kamioneta Tesla Cybertruck kojeg namjerava isporučiti Elonu Musku kao vlasniku kompanije Tesla.

Replika je napravljena u gradiću Bac Ninh koji se nalazi na sjeveru Vijetnama. Tvorac i njegova porodica već su se provozali replikom. Truong Van Dao je drvoprerađivač i automobilski entuzijasta koji je napravio nekoliko drvenih replika vozila, među kojima su tenk, Bugatti i Mercedes AVTR.

Jedan je od onih koji vrlo cijene Muska te su ga ostali Muskovi poštovatelji ohrabrili da napravi repliku Cybertrucka. Na svom YouTube kanalu ND-Woodworking Art je objavio videosnimak koji prikazuje izradu ove replike. Tvrdi da mu je za izradu bilo potrebno 100 dana. Šasija i pojedini dijelovi su od metala, dok je skoro sve ostalo napravio od drveta. Na jednim od vrata je osvijetljeno slovo X.

Dao je u izjavi za poslovni portal Business Insider kazao da je riječ o vodootpornom drvetu te da ga je izrada koštala 15.000 dolara. Napravio je i drvenu repliku kvada Cyberquad koja je u skladu s replikom kamioneta. Kvadom se vozi njegov sin. Nakon što je završio izradu replike kamioneta, odlučio je da je ponudi Musku.

"Strastveni sam tvorac, s dubokom ljubavlju prema drvenim vozilima i divljenjem prema vama i Tesli. Svjestan sam da se Tesla prilikom stvaranja Cybertrucka suočio s izazovima. Međutim, nepokolebljivo vjerujem u vašu viziju i sposobnosti Tesle. Nadam se da ću imati čast da ovaj drveni Cybertruck poklonim vama i Tesli", napisao je Dao na društvenoj mreži X (bivši Twitter), obraćajući se Musku.

Musk mu je odgovorio da cijeni ono što je napravio te je uz odgovor istakao emotikon srca. Dao je naveo da mu je odgovor "zaista neopisiv".

U komunikaciji je s Teslom kako bi dogovorio isporuku kamioneta u Sjedinjene Američke Države. Iz Muskove kompanije su ga pozvali da dođe u SAD. Nije Tesla jedina koja mu je dala priznanje. Nakon što je napravio drvenu repliku automobila Audi Skysphere, pozvan je na susret sa šefom dizajna ove kompanije.

Konačna cijena Cybertrucka nije potvrđena, ali Business Insider piše da bi mogla dosegnuti 100.000 dolara. Kada je Musk 2019. predstavio ovo vozilo, kazao je da će njegova početna cijena biti nešto niža od 40.000 dolara.