Spor sa Kinom
2

Vijetnam zabranio film Barbie zbog kontroverzne mape Južnog kineskog mora

F. H.
Screenshoot: Youtube
Screenshoot: Youtube
Vijetnam je zabranio nadolazeći film o Barbie zbog scene koja prikazuje kartu koja prikazuje osporavane kineske teritorijalne zahtjeve u Južnom kineskom moru.

Vijetnam je među nizom zemalja koje osporavaju kinesko pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more.

Film o slavnoj lutki, koji je već zavladao društvenim mrežama, u kina bi trebao biti pušten 21. jula. Nije jasno koja scena prikazuje ono što je visoki dužnosnik nazvao uvredljivom slikom kineske linije s devet crtica.

Linija od devet crtica koristi se u kineskim kartama Južnog kineskog mora za prikaz njihovih teritorijalnih zahtjeva.

Peking već godinama gradi vojne baze na umjetnim otocima u tom području i također tamo često provodi pomorske patrole u pokušaju da potvrdi svoje teritorijalne zahtjeve.

Godine 2016. međunarodni sud u Haagu presudio je protiv kineskih zahtjeva u Južnom kineskom moru, ali Peking nije priznao presudu. Barbie filmskog studija Warner Bros nije jedina produkcija koju je Vijetnam zabranio zbog prikazivanja linije s devet crtica.

Godine 2019. DreamWorksov animirani film Abominable povučen je iz istog razloga. Tri godine kasnije, Sonyjev akcijski film Uncharted također je napao Odjel za kinematografiju, vladino tijelo zaduženo za licenciranje i cenzuru stranih filmova.

Prije dvije godine Netflix je uklonio australsku špijunsku dramu Pine Gap s vijetnamskog tržišta nakon žalbe vlasti.

Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji imaju konkurentska prava na Južno kinesko more.